Advertisement
 
Причини за възникване на кариеса Печат
Оценка: / 15
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

зъбчеВъпреки, че за кариеса се смята, че е полиетиологично заболяване за неговото възникване и развитие са виновни няколко основни фактора:

а) устойчивост на зъбите спрямо киселинно въздействие
б) зъбна плака и образуващите я микроорганизми
в) въглехидрати

Устойчивост на зъбите

 По принцип емайлът е мъртва тъкан, която не може да се самовъзстановява, но може да сезъбен кариес реконструира химически , тъй като е в непрекъснат йонен обмен с пулпата и слюнката. Емайлът се състои от неорганични емайлови кристали и органичен матрикс, който се разполага между тях. Съставът на кристалите и тяхното разположение до голяма степен определя устойчивостта на емайла и са показатели за наличен кариес. Най-устойчиви срещу кариес са кристалите, които съдържат флуор. Когато нормалните пространства и пори между кристалите се променят, емайлът става порьозен и податлив към кариес. Новопоникналите детски зъби са с по-ниско минерално съдържание и затова са по-податливи към кариес. По аналогични причини е понижена и устойчивостта на зъбите при бременните жени. Ето защо профилактичните мерки при тези две категории трябва да са по-високи!

Зъбна плака

  Зъбната плака е лепкава, желатинозна бактериална маса, която се образува  върху зъбите над и под ръба на венеца. Плаката се състои от микроорганизми и  специфични въглехидрати. Тя е невидима с просто око, но събрана от зъбната  повърхност съдържа средно 170 000 000 000 живи бактерии в един грам!  Може да бъде оцветена със специфични багрила от стоматолога. Зъбната плака  се появява два часа след измиването на зъбите. В началото броят на микроорганизмите е малък, но с течение на времето непрекъснато се увеличава. Увеличава се също и дебелината на плаката. Ако тя не бъде периодично отстранявана плаката минерализира под действие на минералите в слюнката и се превръща в зъбен камък. Зъбният камък не може да бъде отстранен с четка и паста, а само от стоматолог.

 

зъбна плака и кариеси  плака под микроскоп
зъбна плака и кариеси на
пациент, който смята, че си мие
редовно зъбите 
ето как изглежда зъбната плака
под микроскоп

 Микроорганизмите в зъбната плака разграждат въглехидратите полепнали върху зъбите ни (обичате ли вафлички и шоколади?) и продуктът от това разграждане е киселина. Тя "разтваря" емайла, той става порьозен, образуват се "микропукнатини" и микроорганизмите проникват в дълбочина. Образувал се е кариес!

Въглехидрати

 Ето идва и лошата новина. Сладкото, освен че води до напълняване, води и до развитие на кариес. Не вярвам да сте особено учудени от този факт. Това разбира се не означава да изхвърлим бонбоните на боклука, а просто да се научим да ги ядем правилно!

 Кариесогенността на въглехидратите е особено повишена в случаите, когато:

а) те са лепливи (шоколад, вафли, бонбони)
б) се консумират между основните хранения
в) увеличават концентрацията на ди- и монозахаридите в слюнката (захарта е обявена за "главния виновник" на зъбния кариес)

 При хранене се повишава киселинността в устната кухинабонбони (спомнете си рекламата за дъвките Орбит). Има едно критично ниво на pH = 5,5 под което емайлът е застрашен от развитие на кариес. При нормално три хранения на ден това критично ниво се понижава 3 пъти, при по-честа консумация на въглехидрати това критично ниво се понижава много по-често. На практика не се позволява на емайла да си "отдъхне" от непрекъснатите киселинни атаки. Да, да - киселината "разяжда" зъбите както вълните на океана морският фар...

 
Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!