Advertisement
 
Морфология на зъбният кариес Печат
Оценка: / 10
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

 зъбче

В самото начало кариесът се развива в областта на емайла. Той е най-здравата част от зъба и се противопоставя най-силно на кариеса. Може да минат години преди микробите да преодолеят защитната бариера на емайла, но веднъж проникнали отвъд нея кариесът се развива с главоломна скорост.

Началният кариес е трудно забележим. Той представлява матово, бяло петно върху зъбите – това означава, че порьозността на емайла вече се е увеличила. В следващите етапи се “разширяват” микропукнатините между емайловите призми и повърхността на емайла се разграпавява. Образувал се е начален кариес.

 Навлязъл в дентина, кариесът се развива много бързо, поради различие в структурата. В дентина има много каналчета, които осигуряват свободни пътища за навлизане на киселините и за излизане на минералните соли. Проникват армиите от микроорганизми. Ако в областта на емайла, кариесът се е придвижвал като самотен изследовател в джунглата, то в дентина той е върху спортен автомобил с 200 км. по автострадата. Но проблемите не спират дотук. Поради по-слабата минерализация на дентина, кариесът започва да се развива и встрани. Кой не е виждал ябълка – така красива и прекрасна отвън, и изгнила във вътрешността?

 Ето, че идва и най-лошата новина. Бариерата на емайла е разрушена, битката за дентина е абсцесбезвъзвратно загубена, токсините на бактериите достигат до пулпата. Те са като пратеници, които се появяват първоначално като слаби болки от студено, но в последствие бързо се усилват, докато накрая ни отнемат съня и ни принуждават да се тъпчем с болкоуспокояващи. Зъбът е на път да умре. Смъртта на зъба се последва с главоломно навлизане на бактериите в неговата вътрешност – пулпата, където се намират нервите и кръвоносните съдове. Развива се гангрена.

 Ако и сега не отидете на стоматолог, то вие сте истински герой. Ала, както често се случва с героите и на вас ви предстои най-голямото изпитание - абсцесът или както по-популярно го наричат "гнойната торбичка". Той идва ненадейно, точно когато болките са се поуспокоили и вие изтощен най-накрая сте намерили покой в съня. Какво е учудването ни, когато сутринта от огледалото ни погледне един друг човек. Бузата му е подута, очите зачервени, от устата му излиза зловонен дъх...

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!