Advertisement
 
Болка в резултат от кариес, неговите усложнения и в резултат на некариесни увреждания Печат
Оценка: / 33
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

 зъбче

Болката, ах болката! Какво не ни кара да правим тя? Да стенем нощем в постелята, да спрем да се храним, да препиваме с алкохол, да се тъпчем с лекарства... И, о Боже, да ходим на стоматолог! Ужас!

 Можем да я разделим на два типа:

а) болка в резултат от развитие на кариеса и неговите усложнения
б) болка в резултат от некариесни увреждания

Болка в резултат от кариес

 Зъбите заболели от кариес реагират с болка срещу следните дразнители: химични, осмотични, термични дразнители от храната, както и при механично дразнене при дъвчене. При напреднал кариес в кухината се задържа храна, която оказва продължително въздействие като химичен дразнител. Тя се разпада и е източник на неприятна миризма. При кариес по страничните повърхности на зъба храната се набива между зъбите и дразниболка венеца. Той се възпалява и започва да боли.

 Защо трябва да изпитаме тази мъка? Защо е необходима тя? Отговорът е изключително прост – така организмът ни сигнализира, че има заболял орган. По същия начин както лампичката на автомобилът светва, когато свърши горивото, износят се спирачките, или акумулатора. Но какво правим тогава? Изхвърляме акумулатора? Сипваме вода вместо бензин? Можем да караме и без спирачки, нали? Може и така. А може и да оправим повредата, преди да е станало прекалено късно. Какво се случва, ако не сипем масло в двигателя? Той просто се поврежда. Лошото е, че когато се повреди зъбът, болестта се разпространява из целия организъм. Един гранулом е постоянен източник на инфекция, която по кръвен път достига до всички части на организма.

 Но тук имаме и добра новина. Болният зъб може да се излекува и в самото начало. Така е по-евтино, по-безболезнено и трае по-малко време! Ах тези неудобни стоматологични столове! Но, те могат да се превърнат и в удобни – ако ходим редовно на профилактични прегледи, ако лекуваме малките кариеси, а не гангрените и абсцесите.

 Сега за самата болка. Какво да направим, ако я почувстваме за пръв път? Отговорът е – назначаваме си незабавно час за стоматолог. Тук две мнения няма. Ами какво да правим, ако болката е силна, а наблизо няма стоматолог? В тези случаи можем да пием обезболяващи:

Обезболяващи, които можем да пием при болка от зъб:

нестероидни противовъзпалителни средства съдържащи Acetylsalicylic Acid:
Acetysal tab. 500 mg, Alka-Seltzer eff. tab. 500 mg, Aspirin (Bayer) 500 mg - прилага се след хранене по 1-2 таблетки 3-4 пъти дневно
Upsarin eff. 1000 mg - по една таблетка 3-4 пъти дневно

 STOPАналгетици, които съдържат аспирин не се прилагат след вадене на зъб, при болни от язва, при менструация, бременност и при деца под 6 години 
аналгетици съдържащи metamizole sodium:
Analgin – tab. 500mg, Proalgin tab. 500mg - по 1-2 таблетки 2-3 пъти на ден
Analgin amp. 1000 mg/2ml - по 1 ампула 2-3 пъти на ден

аналгетици сдържащи Nimesulide:
Aulin tab. 100 mg, pulv. 100 mg (т.н. прахче за зъб) Nimesil pulv. 100 mg - pо 1 таб/прахче 2 пъти дневно. Много подходящи при болки след вадене на зъби.

аналгетици съдържащи парацетамол:
Rapidol 500 mg, Efferalgan eff. tab. 500 mg, Panadol - caps. и tab. 500 mg,
Paracetamol tab. 500 mg - по 1 таблетка 3-4 пъти на ден

аналгетици на базата на Ibuprofen:
Advil film. tab. 200 mg, Ibuprofen dr. 200 mg, Nurofen tab. 200 mg - по 1 таблетка 3-4 пъти след хранене. Не се приема при язвена болест.

аналгетици производни на фенилоцетната киселина:
Cataflam tab. 50 mg, Diclofenac tab. 50 mg, Feloran tab. 50 mg, Veral tab. 50 mg, Voltaren tab. 50 mg - по 1 таблетка 3 пъти дневно. Подходящи при постоперативни болки. На деца над 1 година се предписват орално от 0,5 до 2 mg/kg разделени в 2-3 приема. Не се прилага при язвена болест, деца под 1 година.

Elduril - вода за уста с обезболяващ ефект, подходяща след екстракции и след пародонтална терапия (чистене на зъбен камък, клинична орална хигиена)

 StopНикога не си самопредписвайте антибиотици. Вредата от това самоназначение може да се окаже много по-голяма от ползата. 

Болка от некариесни увреждания:

 Това е болка в живи зъби под въздействието на нормални дразнители в устата при хранене, пиене, а понякога и при говор. Предизвиканата болка е с различен интензитет – от неприятно чувство до силно болево усещане, което нарушава нормалната дъвкателна функция, смущава ни и ни разваля настроението. Среща се твърде често за съжаление. Най-често се получава при нарушаване бариерната функция на емайла при:

а) начални структурни промени в емайла
б) ерозия, абразия, клиновидни дефекти
в) оголени зъбни шийки и корени в резултат от рецесия (смъкване надолу) на венеца

 Но, може да има и болка при напълно здрав емайл. Засягат се предимно пациенти в млада и средна възраст. Тази болка, която се появява при запазен емайл е характерна за младите пациенти, докато тази при абразия, ерозия, клиновидни дефекти и рецесия на венеца – про по-възрастните.

 Причините и механизмите за възникването на тази болка не са напълно изяснени. Или са прекалено много за да можем да ги обобщим. Те могат да бъдат свързани с нарушено общо състояние на организма при прекарани и съпътстващи системни заболявания, бременност, климакс, период на полово съзряване, недостиг на витамини, анемии и др. Възможно е влияние и на локални фактори като: прекомерна употреба на киселини (газирани напитки, цитрусови плодове, при работа с киселини).зъбче

 Като лечение на този тип болеви усещания се препоръчва:

а) отстраняване контакта на киселините със зъбите (напитките да се приемат със сламки)
б) покриване на ерозивните и клиновидните дефекти от стоматолог
в) подобряване на оралната хигиена; използване на пасти за зъби богати на флуор, както и флуор-съдържащи води за уста.
г) понякога се налага консултация с невролог
д) лечение на съпътстващите системни заболявания
е) правилно четкане на зъбите с кръгови и вертикални движения, без прекомерен натиск върху зъбните повърхности
ж) нанасяне върху зъбната повърхност на някои пасти и гелове:

SENSODYNE – паста за зъби
Green-Or - гел за зъби
Lakalut sensitive - паста за зъби

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!