Advertisement
 
Правила за четкане на зъбите Печат
Оценка: / 36
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

неравномерна височина на косъмчетата на четката

Ето ги основните правила за правилно четкане на зъбите:

а) четкайте зъбите с вертикални и кръгови движения и никога с хоризонтални движения, защото те могат да причинят клиновидни дефекти в областта на зъбните шийки.

б) използвайте зъбни четки с неравномерна височина на косъмчетата от изкуствени влакна и твърдост MEDIUM. Четките с твърдост SOFT не се препоръчват освен в много тежки случаи на заболяване на венците. Ако венците ви вече кървят, по-добре веднага да отидете при вашия стоматолог, защото ненужното изчакване може само да влоши заболяването. Зъбният камък веднъж образувал се върху повърхността на зъбите не може да се отстрани с обикновена четка за зъби.

в) зъбите трябва да бъдат почистени добре по всички повърхности! Не забравяйте, че при почистването на зъбите вие масажирате и венците. Цялото почистване би трябвало да ви отнеме не по-малко от 2-5 минути. Накрая почистете и езика за свеж дъх.

 четкане на зъбите отпред четкане на зъбите откъм езика

 четкане на зъбите отзад

Силно напуканата повърхност на езика, може да се превърне в среда, освен за здравословната бактериална флора, така и за вредните бактерии. Същите могат да проникнат в гърлото и устата, в зъбите и венците. Те могат да предизвикат лош дъх, да причинят възпаление на венците и заболявания на сърдечно-венечните артерии. Зъболекарите препоръчват ежедневно да се отстраняват бактериалните полепи от езика.

инструмент за почистване на езика 
 инструмент за почистване на езика

г) зъбната четка трябва да се сменя на 2-3 месеца. Остарялата четка е амортизирана, косъмчетата й са разперени встрани и тя трудно осъществява почистващата си функция. Освен това с течение на времето те се колонизират от микроби и допълнително инфектират венците. За да сте сигурни, че четката ви е за смяна, използвайте такива, които имат индикаторни косъмчета. Това са косъмчета оцветени със специално багрило, които се обезцветяват, когато четката стане за смяна. Oral B, Astera

четка

д) за пациентите, които имат корони и мостове в устата си, почистването под ръбчетата на конструкциите е желателно да бъде осъществено с интердентални четки за зъби. Такива се препоръчват и при пациенти, които носят брекети.

интердентална четка за зъби

е) при използване на електрически четки за зъби трябва да знаете следното: електрически четки

- уверете се, че движите чистещата глава леко от зъб на зъб, следвайки венеца и формата на всеки зъб.

електрическа четка за зъби- задръжте чистещата глава на място за няколко секунди преди да я преместите върху следващия зъб

- не забавяйте да достигнете всички повърхности – вътрешните и дъвкателните повърхности на задните зъби

- водете почистващата глава по венеца. Не е нужно силно да натискате или търкате. Просто оставете четката да свърши цялата работа.

Едно изследване показва, че при внимателно спазване правилата за четкане на зъбите, обикновените четки за зъби отстраняват плаката също така добре както скъпите електрически четки!  В действителност единствената електрическа четка, която е по-добра от обикновената такава е с въряща се осцилираща глава. Проблемът от използването на обикновените четки за зъби идва оттам, че хората, които ги използват обикновено бързат и не отделят необходимите за това минимум 2 минути. Оптималното време за четкане е от 2 до 5 минути!

Има няколко начина да накарате децата да мият редовно зъбите си:усмивка

1) Може да закупите на детето плакат на неговия любимец – певец или кинозвезда и да го окачите в детската стая. Децата силно подражават на техните идоли и се стремят да имат също така здрави и бели зъби (естествено родителите трябва да насочат вниманието на децата в правилната посока).

2) Друг много ефективен стимул е чрез поставянето на украшение върху зъба на детето. Зъбните украшения могат да бъдат изкуствени диамантчета, фигурки от благородни сплави и др. По този начин за да запази украшението детето се решава само на редовна орална хигиена. Украшенията се поставят върху някой от предните зъби и са абсолютно безвредни за зъбите. За поставянето им не е нужно никакво “пилене” на зъба и е абсолютно безболезнено.

 

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!