Advertisement
 
Дъвки Печат
Оценка: / 43
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

Използването на дъвки може да компенсира донякъде липсата на четка и паста за зъби. Процесът на дъвчене е свързан с повишено образуване на слюнка, която чрез буферния си капацитет нормализира pH в устната кухина и намалява риска от кариес.

 Airwaves Orbit

дъвки които, не

съдържат захари
 Extra

 детски дъвки без
захар

Използването на дъвки повече от пет минути обаче води до синтезиране на разредена слюнка, която може да води до деминерализация на зъбите и намаляване на тяхната устойчивост. Честото и непрекъснато дъвчене крие рискове и за долночелюстната става – до “разхлабването” й и до възникване на сублуксации. Трябва да се знае, че повечето дъвки съдържат сорбитол, който има лаксативен (разхлабващ) ефект. Когато купувате дъвки, прегледайте съдържанието на опаковката. Дъвките, които съдържат захар носят повишен риск от развитие на кариес! 

Xylitol (ксилитол)

Чистият ксилитол е бяла прозрачна субстанция, която изглежда и на вкус е като захарта. Той не е точно въглехидрат, а въглехидрат-алкохол или по-точно от групата на полиолите. Понеже ксилитола се абсорбира бавно и се използва само частично като енергиен източник, може да се очаква че енергийният добив от разграждането му е доста по-нисък от този на обикновените захари - около 40 % по-нисък. Той е опулярен подсладител при диабетици.

Spry
 
 
XyliChew
 Epic Xylitol

 Дъвки

съдържащи Xylitol

25 годишни проучвания доказват, че Ксилитола е най-добрият подсладител за зъбите. Използването на Ксилитол намалява кариесният индекс при хората с предразположение към кариес както и при тези, които не се предразположени.

Xilitol бонбони 
Xylitol бонбони

Да, ксилитола е природен продукт. Той може да бъде открит в много плодове и зеленчуци, за съжаление в малки количества. Ксилитоловите дъвки стимулират отделянето на слюнка, както и осъществяват допълнително протективно действие върху зъбите.

Когато приемате ксилитол киселинната атака, която след хранене обикновено продължава около час спира. Това е така, защото ксилитола не може да бъде усвоен от бактериите в устната кухина. По-този начин нивата на микроби в устата намалява. Не се формира киселина, понеже pH на слюнката и плаката остава на постоянни нива.

 XylitolSpry 

 дъвки с

Xylitol

След приемането на ксилитол бактериите не могат да адхерират към повърхността на зъбите и по този начин нивата на зъбната плака намаляват. Слюнка, в която има ксилитол е по-алкална от слюнката стимулирана от други захари. Покачването на pH на нива над 7, ускорява преципитацията (утаяването) на калциеви и фосфатни соли върху онези участъци от емайла, от които тези минерали са били извлечени (при ниски нива на pH). По този начин емайлът се заздравява!

 
Airwaves
 Hubba Bubba

Airwaves състав:
sweeteners*
(isomalt, sorbitol,
mannitol, maltitol syrup
(sugarfree), aspartame,
acesulfame k) gumbase,
flavourings, thickeners gum
arabic, xanthan gum, colours
(E171, E102) glazing agent
(E903), antioxidant (E320)

 Hubba Bubba - Cola състав:
Ingredients: Sugar*, glucose syrup,
 gum base, humectant, glycerine
(NON- animal), flavourings, citric
acid, colour - E150d, emulsifier -
Lecthin antioxidant E320.

sweeteners - подсладители
sugar - захар

Ето сега един горчив, но показателен пример за използването на дъвки, бонбони, подсладени напитки съдържащи захар без това да е съобразено с правилната хигиена и редовните профилактични прегледи:

Близалки  кариес на детските зъби

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!