Advertisement
 
Зъбни душове (иригатори) Печат
Оценка: / 64
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

С тяхна помощ е възможно редуциране на плаката и на възпалението на венеца. Промивките могат да се извършват както с обикновена течаща вода така и с антисептични разтвори, което значително повишава ефективността им.Някои зъбни душове (OxyJet на Oral-B) добавят към разтвора и въздух, чрез което аерират допълнително бактериалната среда и намаляват патогенния й потенциал.

 OxyJet - OralB OxyJet - OralB OxyJet - OralB
 

 OxyJet на OralB

 

 Повечето от иригаторите могат да се използват в два режима на работа: моноструя за отстраняване на хранителните остатъци и почистване на междузъбните пространства и променлива струя – за допълнително почистване на зъбните повърхности и масаж на венците. Налягането на водната струя се регулира според индивидуалните предпочитания.

иригацияЗъбни душове (иригатори) впръскват вода или някакъв антисептичен разтвор в съответното място върху зъбите или венците. На картинката може да видита как накрайникът на иригатора е насочен към шийката на зъба. Както забелязвате в дясната половина на картинката разстоянието между зъба и венеца е по-голямо от това в лявата половина. Това е т.нар. пародонтален джоб. Той най-често е предизвикан от възпалителен процес, който причинява отделянето на венците от зъбите и разклащане на зъба.

Там където няма джобове или те са много плоски (1-2 мм) е достатъчно да използвате стандартен накрайник за иригатора. Просто трябва да го насочите така, че водната струя да попадне във венечната бразда така че да измие хранителните остатъци останали между зъбите и венците. Придвижвайте струята от зъб на зъб, започвайки от външната страна (откъм бузите) на долната челюст. Преминете след това от вътрешната страна. Стремете се струята да попадне между зъбите - подобно на конеца за зъби. Продължете с горната челюст. Почистете хранителните остатъци от короните на зъбите - най-често такива остават върху горната повърхност на кътниците и предкътниците, където има встествени дълбоки бразди.

За джобове с дълбочина 2-4мм се нуждаете от специални накрайници. Когато купувате иригатор се убедете, че той има пълният набор накрайници! За джобове с дълбочина 4-5 мм. се използват т.нар. накрайници тип "канюла". Те са подобни на игла, разработени така че да достигнат до пълната дълбочина на джоба. Понеже тези накрайници са много тънки, потокът на течността обикновено е с по-ниско налягане от това на останалите накрайници. Целта на този накрайник е да достави антисептичният разтвор до дъното на джоба, а не да измива хранителните остатъци.

Ако усетите болка или кървене по време на използването на зъбните душове, намалете налягането и впоследствие постепенно го увеличавайте всеки ден, докато венците ви заздравеят.

Иригатор
 
Иригатор 
 Иригатор Иригатор

 зъбни

душове

Целта на иригаторите е да почистят местата, където се натрупват бактерии, така че те да не могат да използват хранителните остатъци. Ако във вашата уста има червени, възпалени участъци от венците, кървене, болезнени зъби, джобове от които излиза неприятна миризма - трябва да знаете, че вие вече имате пародонтално заболяване.

Когато започнете да използвате иригатори ще ви е нужно известно време за да добиете необходимата за това сръчност. Когато това стане почистването на цялата ви уста ще отнеме не повече от 2-3 минути. Ако имате дълбоки джобове, разбира се ще ви трябва малко повече време. Едно нещо обаче е сигурно - за вас начинаещите, ще бъдете впечатлени какво количество хранителни остатъци остават заключени в пространствата между венците и зъбите. Заедно с това ще усетите и лошата миризма, но това не бива да ви притеснява, защото вие вече сте взели мерки срещу този проблем и той съвсем скоро ще остане в миналото. Ако използвате иригатор поне веднъж дневно, това ще има профилактичен и лечебен ефект. Възрастта и имунният статус също имат значение, но с иригатор е винаги по-добре, отколкото без такъв!

Едно последно нещо: когато сте далеч от дома, жабуркайте силно с вода след всяко хранене - няколко пъти. Запомнете - производството на киселина започва няколко минути след като бактериите са се докопали до храната полепнала по зъбите ви. Така че не губете време! О не, не можете да жабуркате с кока кола или с други подсладени напитки. Така ще опорочите целта. Използвайте обикновена или минерална вода.

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!