Advertisement
 
Профилактика на зъбният кариес Печат
Оценка: / 17
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

зъбче


Профилактиката на зъбният кариес е комплексна дейност. Правилното й осъществяване зависи от създаването на профилактични навици, а отговорността за това се разпределя по равно между пациента и стоматолога. Установено е, че цената на профилактичните мероприятия е една десета от стойността на едно евентуално лечение. Не трябва да се пропуска и фактът, че всяко лечение в една или друга степен е инвазивно мероприятие по отношение на биологичните структури, в резултат на което те никога не се възстановяват 100 %. За профилактиката на зъбният кариес могат да се разграничат следните няколко фактора:

1) редовно и правилно почистване на зъбите
2) използване на води за уста за редуциране на бактериалната флора
3) флуорна и хранителна профилактика
4) силанизиране на дълбоки ямки и фисури
5) редовни профилактични прегледи и лечение на малките кариеси

почистване на зъбите 

Почистването на зъбите се осъществава с различните типове четки - обикновени, електрически, интердентални, конците за зъби и зъбните душове (иригатори)

четки за зъби 

Желателно е главата на четката за зъби да е съобразена с възможността четка за зъбитя да достигне до всички повърхности на най-крайните зъби. Забележете колко често страдат от кариес крайните зъби! При стриктно съблюдаване правилата за четкане на зъбите почистването с обикновена четка за зъби не отстъпва по ефективност на електрическите четки за зъби.

Допълнителни статии по въпроса:
правила за четкане на зъбите

Конци за зъби

Конците за зъби се използват за почистване на труднодостъпните места, там където не могат да проникнат косъмчетата на четката за зъби. В конци за зъбиместата където зъбите контактуват помежду си възникването на кариеса дълго време остава скрито за пациентите и често, когато настъпят първите симптоми вече се касае за много дълбок кариес или дори за пулпит. Въведени между зъбите конците лесно се хлъзгат по техните повърхности. Ако вече има наличен кариес или стари пломби, такива които не са адаптирани добре, тогава конците се късат или разръфват. Старите пломби трябва да бъдат сменени, а новообразуваните кариеси – излекувани.


 Kонците за зъби се състоят от отделни нишки и са навосъчени или без восък. Тези, които са навосъчени по-лесно се поставят в междузъбното пространство и се препоръчват при пациенти с много плътни междузъбни контакти (основно при млади пациенти). Конците без восък имат по-добра диагностична функция тъй като по-лесно задържат в местата където се развива кариес или на места, където пломбите са вече остарели, и не са добре адаптирани. Има специални конци, чиято работна част е разрехавена и прилича на четка (Brush & Floss; SuperFloss). Повечето конци са допълнително ароматизирани с вкус на мента.

допълнителни статии по въпроса:
техника за почистване на зъбите с конци

Орални душове (иригатори)

орални душове - иригаториС тяхна помощ е възможно редуциране на плаката и на възпалението на венеца. Промивките могат да се извършват както с обикновена течаща вода така и с антисептични разтвори, което значително повишава ефективността им.Някои зъбни душове (OxyJet на Oral-B) добавят към разтвора и въздух, чрез което аерират допълнително бактериалната среда и намаляват патогенния й потенциал.

Повечето от иригаторите могат да се използват в два режима на работа: моноструя за отстраняване на хранителните остатъци и почистване на междузъбните пространства и променлива струя – за допълнително почистване на зъбните повърхности и масаж на венците. Налягането на водната струя се регулира според индивидуалните предпочитания.

допълнителни статии по въпроса:
орални душове (иригатори)

Химически контрол върху плаката. Води за уста, пасти за зъби.

Те действат по различни механизми: потискат образуването на плаката, пречат на нейното прикрепване към зъба или я разпадат като по този начин улесняват механичното й почистване. Плакоинхибиращите средства са включени като активни съставки в води за устапасти, разтвори за изплакване (жабуркане или промиване с иригатори), дъвки, таблетки за смучене и др. Тези форми се прилагат от пациента и могат да инхибират само надвенечната зъбна плака. Плаката, която се образува под венеца може да бъде премахната само инструментално от стоматолог.

води за уста

Трябва да се знае, че изплакването на устата с вода за уста има второстепенно и спомагателно значение на основното механично почистване с традиционните средства – четки, интердентални четки и конци за зъби. Редовното им използване намалява количеството на зъбната плака, подтиска развитието на патогенните микроорганизми, намалява рискът от кариес и от възпаление на венците. Антимикробното им действие помага значително при възпаление на сливиците и допринася за свеж дъх. Някои от водите имат и обезболяваща съставка.

допълнителни статии по въпроса:
води за орална хигиена

Пасти за зъби

 ParodontaxПастите за зъби могат да се групират в две основни групи: профилактични и лечебни. Основната функция на профилактичните пасти е доброто им плакоизмиващо действие, както и допълнителен внос на флуoр. Ето защо тези пасти трябва да се пенят добре.
При лечебните пасти могат да се разграничат няколко групи в зависимост от заболяването. Различават се такива с плакоинхибиращ ефект, противовъзпалителен ефект и протектиращи оралната лигавица. При чувствителни зъби се използват специфични пасти за зъби, които намаляват болковите дразнения (SENSODYNE, Lakalut sensitive). За да бъдете сигурни, че използвате най-подходящата за вас паста за зъби е необходимо да се консултирате с вашия стоматолог.

 Важно е да знаете, че каквато и паста за зъби да използвате, ако не четкате редовно и правилно (виж техника на четкане по-горе) резултатът няма да е задоволителен. Трябва да имате повишено внимание при използване на избелващи пасти за зъби. За повечето от тях трябва да знаете, че съдържат абразивни съставки, които при по-продължително използване предизвикват абразиране на емайла, оголване на зъбните шийки и чувствителност.

допълнителни статии по въпроса:
пасти за зъби

Дъвки

Използването на дъвки може да компенсира донякъде липсата на Orbitчетка и паста за зъби. Процесът на дъвчене е свързан с повишено образуване на слюнка, която чрез буферния си капацитет нормализира pH в устната кухина и намалява риска от кариес. Използването на дъвки повече от пет минути обаче води до синтезиране на разредена слюнка, която може да води до деминерализация на зъбите и намаляване на тяхната устойчивост. Честото и непрекъснато дъвчене крие рискове и за долночелюстната става – до “разхлабването” й и до възникване на сублуксации. Трябва да се знае, че повечето дъвки съдържат сорбитол, който има лаксативен (разхлабващ) ефект.

допълнителнин статии по въпроса:
дъвки

Флуорна профилактика

Това е най-ефективната за момента профилактика на зъбният кариес. Може да се разграничат два основни начина на флуорна профилактика:

1) ендогенно въвеждане на флуор в организма
2) директно действие върху емайла на зъбите – локално приложение

допълнителни статии по въпроса:
флуорна профилактика

Хранителна профилактика

зъбчеРазвитието на бъдещото дете и неговото здравословно състояние зависят в много голяма степен от нормалното протичане на бременността, раждането и грижите за новороденото. От огромно значение за правилното развитие на плода и на новороденото е спазването на балансиран хранителен режим, или т.нар. хранителна профилактика.

допълнителни статии по въпроса:
хранителна профилактика

Силанизиране

Постоянните зъби, още с поникването си са предразположени към възникването на кариес поради по-малкото си съдържание на минерални вещества. Освен това по дъвкателните повърхности може да има дълбоки ямки и фисури (цепнатини) в които се задържа храна и повишава риска от кариес. Ако тяхното наличие бъде установен от стоматолога, то желателно е те да бъдат “силанизирани” – запечатани със специален материал, което възпрепятства по-нататъшното задържане на храна и предотвратява възникването на кариес по дъвкателните повърхности на зъбите. За силанизиране зъбите на вашето дете, обръщайте се към стоматолога още, когато то навърши шест години – когато поникват първите постоянни зъби – шестиците.

допълнителни статии по въпроса:
стоматологични силанти

Лечение на съществуващи кариеси

Извършва се чрез почистване на кариозната маса от дефекта, медикаментозна обработка на дентинната рана и обтуриране. Обтурациите (пломбите) могат да бъдат от амалгама, композитни материали (фотокомпозит, химиокомпозит), Глас Йономерни Цименти, компомери, ормоцери, инлеи (метални, златни, керамични) и др.

 обтурация от амалгама златни корони и инлеи

 една добре адаптирана
обтурациа от амалгама

 златни корони и инлеи

Амалгамата и днес представлява един от най-често използваните материали за изработка на обтурации (пломби). Днес когато се говори за амалгама се има предвид сребърната й сплав. Съставът на амалгамата варира при различните производители, но в основни линии представлява сплав на живака и среброто. Като примеси се използват: калай, мед и цинк.

Но трябва да знаете, че нито един материал за обтурации (пломби) не задоволява 100% всички изисквания. Използването на амалгамата има своите предимства и недостатъци, но може да бъде много полезна при правилна преценка от стоматолога.

Естетични обтурации от фотополимер:

 обтурация от фотополимеробтурация от фотополимер
амалгамафотополимер

 преди

 след

Когато става въпрос за естетично възстановяване съвременните материали позволяват голям избор. Все пак едно естетично възстановяване зависи колкото от материала, толкова и от способността на стоматолога да пресъздаде правилно анатомичните форми на зъбите. Възстановяването на един такъв дефект е чисто изкуство!

допълнителни статии по въпроса:
предимства и недостатъци на амалгамата като обтуровъчен материал

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!