Advertisement
 
Предимства и недостатъци на амалгамата като обтуровъчен материал Печат
Оценка: / 36
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

зъбчеПредимства на амалгамата:

1) Амалгамата по своята твърдост е на първо място сред другите материали. Тя достига най-точно твърдостта на емайла, въпреки, че днес вече има някои композитни системи, които също се доближават значително до тези стойнисти.

2) Амалгамата не е токсична спрямо зъбната пулпа. Някои материали (като силикатните цименти напр.) действат токсично на пулпата.

3) Ниска цена

4) Голяма трайност. По своята трайност амалгамата превъзхожда останалите материали почти два пъти.

 амалгама

 една добре адаптирана
обтурациа от амалгама

5) Стабилна при големи кариозни дефекти. Когато е необходимо да се изработи голяма обтурация (пломба) амалгамата плътно запечатва дефекта и не позволява развитието на вторичен кариес. Композитните пломби имат полимерно свиване, което е толкова по-голямо, колкото по-голям е дефекта. Това свиване често пъти причинява отлепване на обтурацията от стените на зъба и благоприятства развитието на вторичен кариес.

Недостатъци на амалгамата:

1) Амалгамата отделя живачни пари, когато е в течно състояние. Този недостатък касае повече стоматолога, който е изложен ежедневно на тях, отколкото самия пациент.

2) Амагамата не е естетична. Когато се използва амалгама, за предпочитане е това да става на дъвкателните зъби, които са назад в зъбната редица и са изложени на голямо натоварване.

3) Амалгамата има метален характер. Когато в устата има и други метални конструкции, е възможно протичането на галваничен ток, а това означава възникването на метален вкус в устата, понякога

Извод:

Нито един материал за обтурации (пломби) не задоволява 100%. Използването на амалгамата има своите предимства и недостатъци, но може да бъде много полезна при правилна преценка от стоматолога.

 
< Предишен
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!