Advertisement
 
Загуба на единични зъби Печат
Оценка: / 5
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

зъбче
Различни причини могат да доведат до загубата на единичен зъб. Най-честата от които е кариес и усложненията му. Загубата на единичен зъб се компенсира най-често с изработването на неподвижни мостови конструкции. В някои от случаите зъбът не е загубен, но коронката не може да бъде възстановена чрез композитен материал и това налага изработката на корони. 

Загубата на единични зъби води до дефект в зъбната редица. Необходимо е възможно най-бързо възстановяване на този дефект. Защо трябва да се бърза?

 Феномен на Годон Феномен на Годон

 Феномен на

 Годон

 Защото нелекуването на този дефект ще доведе до разместване на зъбите, които са съседни на дефекта както и на тези, които са над (под) него. Зъбите прорастват самостоятелно или заедно с алвеоларния гребен (венеца). Развива се т.нар. “феномен на Годон”.

Това “разместване” прави протезирането още по-трудно и може да доведе до ненужно умъртвяване на живи зъби. Разместените зъби вече не са в състояние да поемат силата на дъвкателното налягане по своята надлъжна ос, а по вече променена ос. Компенсирането на дъвкателното налягане става все по-трудно и води до разклащане и загуба на зъбите. Колкото дефектът е по-голям, толкова по-трудно и по-скъпо е възстановяването му.

 коронка мост

 технология на изработване на
коронка

 технология на изработка на
мост

Лечението на загубата на единични зъби става чрез изработването на коронки, мостове, местопазители (при ранната загуба на млечни зъби) или минипротези. Коронките и мостовете могат да бъдат направени от метал, метал инкрустиран с пластмаса (бленд коронки), металокерамика или чиста керамика.

металокетамична коронка  мини-протеза
 металокерамична коронка

 мини протеза

Изработването на неподвижните протезни конструкции е много прецизна дейност, която се осъществява от стоматолога в тясно сътрудничество със зъботехническата лаборатория. Разбира се за да имаме отличен резултат се нуждаем от вашето съдействие и разбиране, скъпи пациенти!

 метален мост металокерамичен мост

 метален мост

 металокерамичен мост

 
Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!