Advertisement
 
Загуба на голям брой или всички зъби Печат
Оценка: / 114
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

интро
Загубата на по-голям брой или на всички зъби в устата вече налага изработването на частични или цели протези. Ако те не бъдат изработени навреме силно се влошава дъвченето и като резултат се стига до сериозни стомашни проблеми. Непълноценното хранене намалява естествената защита на организма и води до развитието на голям брой заболявания.

Силно влошената естетика създава психически дискомфорт и пречи на нормалното общуване. Нарушен е говора. Ето защо от критична важност да бъде запазена дъвкателната функция на зъбите, да се коригират естетическите смущения и говорната функция да бъде възстановена.

 алвеоларна резорбция

 алвеоларна резорбция

Колкото по-дълго се изчаква, толкова повече се увеличава рискът от атрофиране(”стопяване”) на алвеоларните кости и се затруднява изработването на протезите. Може да се стигне до момент, когато костта е вече напълно стопена и задържането на протезите в устата е вече силно затруднено. Единственият вариант за нормално задържане на протезите при силно стопена алвеоларна кост за имплантатите.

 тотална протеза частична протеза

 тотална протеза

 частична протеза

Лечението на загубата на голям брой или на всички зъби се извършва с изработването на подвижни протезни конструкции.

 моделно лята протезаValplast 

 моделно лята протеза

 частична протеза по технологията
Valplast

Когато в устата има запазени зъби се изработват частични протези. Частичните протези могат да бъдат: обикновени плакови протези с метални куки, моделно ляти протези (осигуряват по-добра стабилност и здравина), частични протези изработени по технологията Валппласт (осигуряват най-добра естетика).

лечение с моделно лята протеза  лечение с Валпласт
 лечение с моделно лята протеза

 лечение с Валпласт

Наличието на изкуствени зъби в устата на пациента не означава преустановяване на хигиената и профилактиката. Напротив! Грижата за протезите е от особена важност за да се елиминира всяка възможност за развитие на микробна инфекция и поразяване на оралната лигавица. Протезите трябва да се измиват старателно с четка и сапун след всяко хранене, а 2-3 пъти седмично трябват да бъдат държанин за по няколко часа (може през нощта) в чаша с вода и ензимни таблетки за протези. За повече информация по въпроса моля прегледайте текста по-долу.

Режим и поведение на болните, носещи подвижни зъбни протези:

1) На първо място ще споменем т.нар. “повръщателен рефлекс” т.е. болният се оплаква от чувство на гадене и повръщане. Повръщателният рефлекс е първата неприятност, с която носещият подвижни протези трябва да преодолее. Като правило той изчезва за няколко минути или часа. За по-бързото му преодоляване се препоръчва дълбоко дишане през носа и избягване на разговор в първите часове след поставяне на протезите.

2) Обилна саливация (слюноотделяне) е често явление след поставянето на подвижни протези. То се дължи на дразненията, които предизвиква чуждото тяло в устата. Организмът сравнително бързо привиква към присъствието на протезите в устата и саливацията се нормализира в първите часове или най-много за няколко дни.

3) Смутеният говор е неизбежен спътник на подвижните протези. Това обаче не трябва да тревожи никого. Говорът се нормализира обикновено за 2-3 денонощия. Препоръчва се четене на глас за по-бързото изправяне.

Valplast долна протеза Валпласт 

 лечение с 

протеза Валпласт

4) Като правило храненето с изкуствени протези в самото начало е много трудно и понякога невъзможно. Затова се препоръчва в продължение на една седмица носещият такива протези да ги снема и да се храни без тях. През този период обикновено се получават наранявания в устата на едно или повече места. Това се случва по-често на долната протеза. В такива случаи болният трябва да потърси помощ от лекуващия зъболекар. Едва след този период може да започне храненето с протезите, като в началото то трябва да става с малки хапки и подходяща мека храна. Пълното привикване е бавен процес, който може да продължи до 3 месеца.

5) Поддържането на протезите чисти е абсолютно необходимо. Това се постига, като същите се мият снети в ръка с четка и сапун веднъж в денонощието и само с вода след всяко хранене.

6) Снемането на протезите нощем не е необходимо. Особено в периода на привикване се препоръчва да не се снемат нощем протезите и да се спи с тях. Само в случаи на някаква непоносимост и възпалителни явления по меките тъкани на устата, протезите могат да се снемат нощем и да се държат в чаша с вода или дезинфекционен разтвор. В аптеките се продават дезинфекционни таблетки за протези на фирмата COREGA.

7) Голям проблем при протезирането е стабилността на долната цяла протеза. Ако има проблем със задържането на долната ви протеза, може да си закупите от аптеката тъканно лепило за протези. Такова е лепилото Protefix. Намазвате с тънък слой долната повърхност на протезата преди поставяне в устата. Това поддържа протезата стабилна за 4-6 часа.

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!