Advertisement
 
Зъбна абразия Печат
Оценка: / 18
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

зъбчеЗъбната абразия е процес при който дъвкателните повърхности на зъбите се износват по време на функционалния период на съзъбието. Това довежда до увреждане на зъбните коронки. Основната причина за зъбната абразия е триенето на зъбните повърхности по време на механичната обработка на храната.

Бързината на процеса и степента на износването зависи от естеството на храната, от използваната мускулна сила за обработката на храната, стереотипа на дъвчене, наличието на парафункции (бруксизъм, бруксомания) и т.н.

 

зъбна атриция във фронталният участък  зъбна атриция в дисталният участък

 зъбна абразия на фронталните
зъби

 зъбна абразия на дисталните
зъби

Абразирането на тъканите първоначално се проявява с абразиране на емайловите фасетки и с незначително намаляване на височината на туберкулите. С напредването на абразията постепенно се заличава макрорелефът на дъвкателните повърхности. С износването на емайла се откриват дентинови повърхности. С напредването на процеса е възможна появата на болки при употреба на кисели храни и термични въздействия.

Намаляването на височината на зъбните коронки води до промяна в дъвкателната равнина, което причинява промени в автоматиката на дъвкането. Променя се позицията на долната челюст спрямо това на горната, тонусът на дъвкателните мускули и долночелюстната става.

 преди лечениетослед лечението 

 преди лечението

 след лечението

Профилактиката на зъбната абразия

Изразява се в отстраняване на причините за възникването й – навременно лечение на дефектите на зъбните редици, на бруксизма, елиминиране на абразивните фактори.

Протетичното лечение на абразията има за цел да възстанови загубените твърди зъбни тъкани и нарушеното оклузо-артикулационно съотношение вследствие на понижената височина на оклузията (захапката). Нелекуването на абразията води до задълбочаването й и до по-трудното й лечение в последствие.

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!