Advertisement
 
Мини имплантати Печат
Оценка: / 44
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

Мини-имплантатите са миниатюрни титанови имплантати. Най-често става въпрос за MDA системата на фирмата IMTEC. Чрез тях се осъществява много добра задръжка на подвижнитемини-имплантати протези в устната кухина.

Главата на имплантатите е оформена като малка топка, а задръжният елемент в подвижната протеза е О-пръстен от специална материя, който е точно позициониран в съответстващото гнездо на протезата. О-пръстените щракват върху малките метални топки и стабилизират протезата. При правилно поставяне протезата лежи спокойно върху венеца без да го притиска. Фиксирането с имплантати осигурява микроподвижност и в същото време противопоставяне на естествените отлепващи сили.

Поставянето на мини-имплантати е много по-лесно от поставянето на обикновени такива. Това е сравнително безболезнена процедура, която може да бъде извършена от обикновен зъболекар, изискваща нормална анестезия. Мини-имплантатите, които са с размер на клечка за зъби, се поставят на 5 мм. разстояние. Необходимо е мното точно ажустиране на протезата към имплантатите за оптимален резултат. Бъдете търпеливи и дайте възможност на вашият стоматолог да си свърши максимално добре работата.

Следните картинки, показват основните етапит при поставянето на мини-имплантатите:

 маркиране на протезното полеоформяне на гнездо в долната челюст 
 маркиране на протезното поле оформяне на гнездо в костта

ключе  завиване

 завиване на

миниимплантата
 затяганепоствени имплантати 

 окончателно завиване

 поставени мини-имплантати

 задръжни елементи в протезатагнездо в протезата 

 поставяне на протезните
задръжни елементи

 оформено гнездо в протезата
 задръжни елементи

 задръжните елементи вече са
в тялото на протезата

За разлика от стандартните имплантати, мини-имплантатите могат да бъдат натоварени незабавно след поставянето им. Това означава, че пациента излиза от офиса на стоматолога в деня на хирургичната манипулация с долна/горна протеза, която е не само солидно поставена, но може веднага да се използва за хранене.

Мини-имплантатите често позволяват поставянето им в долната челюст без отпрепариране на ламбо (без да се разрязва венеца) с други думи - мини-имплантатите могат да се поставят през венците направо в костта. Малката големина на мини-имплантатите (колкото кибритена клечка) позволява те да бъдат поставяни при пациенти с мадостатъчна дебелина на костта за обикновени имплантати. Процедурата е като цяло безболезнена и с минимален следоперативен дискомфорт.

Мини-имплантатите са контраиндицирани при следните медицински състояния:

- неконтролиран диабет

- лъчелечение в областта на долната челюст в анамнезата

- имуносупресирани пациенти

- злоупотреба с медикаменти

Факторите при които прогнозата на мини-имплантатите е под въпрос са:

- тютюнопушене

- системна злоупотреба с алкохол

- синдром на Сьогрен

- Алцхаймер

- бруксизъм/бруксомания

- млади пациенти, които още са в процес на растеж

Няма контраиндикации за хора със сърдечни проблеми, високо кръвно налягане. Възрастта също не е фактор! Пациенти, които приемат антикоагуланти като кумадин или вафарин трябва да ги намалят по схема преди манипулацията - в случай, че стоматологът прецени това.

Често задавани въпроси:

Какво, ако пациентът пуши или пие?

Резултатът от процедурата при пушачите е с много по-несигурен резултат. Пушенето нарушава кръвната циркулация, което силно забавя оздравителния процес. Системното приемане на алкохол в големи количества са също с много неясна прогноза.

Какво, ако пациентът стиска силно или скърца със зъби?

За разлика от естествените зъби, имплантатите са солидно захванати за костта без да има лигамент между двете структури. Това означава, че имплантата няма естествен амортисьор, който да намали ефекта от скърцането и стискането на зъбите. Тези вредни навици могат да стоварят буквално тонове налягане по повърхността - кост-имплантат. Костта не е добре васкуларизирана, което не позволява бързото и заздравяване като при меките тъкани. Непрекъснатите натоварвания в резултат на вредните навици причиняват появата на микрофрактури и строшаване на костта в съседство с имплантата. Тогава организмът ще разпознае имплантата като чуждо тяло, ще настъпи процес на отхвърляне на чуждото тяло и костта около имплантата ще бъде заменена от организна с меки богато кръвоснабдени тъкани.

 
< Предишен
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!