Advertisement
 
Грижа за имплантатите Печат
Оценка: / 22
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

Имплантите обикновено се нуждаят от повече грижи в сравнвние с вашите естествени зъби. Те трябва да бъдат старателно почиствани на всеки 12 часа, плаката и зъбният камък да бъдат премахвани за да се избегне възникването на възпалителен процес на венците. За целта първо трябва много добре да знаете мястото, където са поставени вашите имплантати. Винаги използвайте меки четки за зъби (SOFT) и съблюдавайте техниката за правилно четкане на зъбите. Техниката за почистване на имплантатите зависи от типа на имплантата.

Почистване на единични имплантати и корони
 единичен имплантат

 единичен имплантат

Почистването на единични имплантати и корони са аналогични на четкането и почистването с конец на естествените зъби. Интерденталните четки за удобни за почистване на имплантати в задният участък на вашата уста.

Почистване на мини-имплантати

Пациентите с подвижни протези имат директен достъп до видимата в устата горна част от имплантата. Ефективно почистване на тази външна повърхност може да се осъществи с мека четка или интердентална четка.

мини имплантати 

 мини имплантти

Четкайте от вътрешната, външната повърхност както и венците около имплантатите. Ако си купите от аптеката от "пухкавите" конци за зъби какъвто е SuperFloss на Oral-B, можете да го напоите с хлорхексидинов разтвор (виж води за уста) и да почиствате около имплантата с него.

Подвижните протези трябва да бъдат почиствани ежедневно. Желателно е използването на зъбни душове (иригатори) за почистването на имплантатите и на останалите зъби в устната кухина.

Рутинна хигиенна дейност 

Вашата рутинна хигиенна дейност на всеки 12 часа трябва да включва следното:

1) почистване с интердентална четка

2) използване на орален душ (иригатор)
още: зъбни душове(иригатори)

3) използване на мека четка (електрическа, за препоръчване)
още: техника на почистване на зъбите с различни видове четки

4) използване на конци за зъби
още: техника на почистване на зъбите с конци

5) изплакване с вода за уста (за предпочитане без алкохол)
още: води за уста, видове, начин на употреба 

почистване с конец  почистване с конец

 ажустиране на конеца в
междузъбните пространства

 прекръстосване краищата
на конеца

 
почистване с конец

 конеца прониква в пространството
между венеца и имплантата

Контролни прегледи

Посещавайте вашият стоматолог редовно! Необходима е ревизия на вашето здравословно състояние на лекарствата, които приемате и ефекта им върху здравето ви. Редовните прегледи са необходими да се определи колко добра е адаптацията на вашите протезите, нанасят се необходимите корекции, извършва се професионално почистване на имплантатите. Отстраняването на зъбният камък от импланттите се извършва със специални инструменти, които не награпавяват меката титаниева повърхност.

 почистване на импланттите с четка за зъбипочистване на имплантатите с конец  почистване на имплантатите с интердентална четка
 почистване с четка почистване с конец

 с интердентална
четка

През първата година професионалната хигиена (в стоматологичният кабинет) се извършва на 3-4 месеца и през 6 месеца след този период. Имплантатната повърхност трябва да бъде добре почистена и полирана с неабразивна полирна паста.

Необходими са панорамни рентгенографии всяка година през първите пет години от поставянето на имплантата. След този период графиите се назначават през период от две години. Загуба на кост в порядъка на 1,5 мм. през първата година се счита за нормално.

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!