Advertisement
 
Зъбни имплантати Печат
Оценка: / 45
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

имплантати
Зъбните имплантати набират все по-голяма скорост като вариант за възстановяване на липсващи зъби. Те се поставят директно в костта, за разлика от естествените зъби, чиито корени са здраво свързани с периодонталните нишки и по този начин "висят" в зъбната алвеола.

Какво представляват имплантатите?

Често имплантатите са направени от титан, метал който е биотолерантен (не се отхвърля от организма като чуждо тяло). С времето костта и имплантата стават едно цяло - осъществява се т.нар. остеоинтеграция. На горният край на имплантата към венците има енда м алка приставка към която могат да бъдат завинтени или стабилизирани с клипсове - корони, мостове или зъбни протези.

имплантатИмплантатите са алтернатива на конвенционалните мостове и частични протези. Те са от голяма помощ при пациенти, чиито тотални протези са силно подвижни и това носи дискомфорт. Загубата на естествените зъби се последва от процес наречен алвеоларна резорбция - костта, която е поддържала зъбите започва да се стопява. Имплантатите могад за забавят този процес. Вашият зъболекар може да ви препоръча поставянето на имплантати вместо препариране на живи зъби за изработването на мостова конструкция.

Въпреки, че популярността на имплантатите нараства неимоверно, те не са подходящи за всеки. Пациентите трябва да са в добро общо-медицинско състояние, със здрави венци и достатъчна дебелина на костта, където ще се поставя имплантата.

Поставяне на имплантатите

Поставянето на имплантататите може да стане веднага след изваждането на зъба или след като е минало известно време. След като имплантата е поставен, венецът над него се зашива и мястото се оставя да заздравее. Шевовете обикновено се махат след седмица. Процесът на заздравяване дава възможност на костта да се срастне с повърхността на имплантата. Процесът на остеоинтеграция обикновено трае между 3 и 6 месеца.

По време на заздравяващият период, се поставя временен мост или протеза на мястото на извадените зъби. Ако вече имате тотални протези, те могат да бъдат преработени така, че да продължите да ги използвате.

Точната продължителност на заздравителният период се определя от лекуващият стоматолог. След приключването на този период, с една малка хирургична процедура се разкрива горната част на имплантата. Когато венецът заздравее отново, вашият стоматолог може да вземе отпечатъци за изработката на корона, мост или протеза.

етапи при имплантацията  етапи при имплантацията
 етапи при имплантацията етапи при имплантацията

 етапи при поставянето

на имплантатите

Грижа за имплантатите

Грижата за имплантатите е много важна. Вие трябва да осъществявате много старателно и редовно почистване на имплантатите и останалите естествени зъби с четки и конци. Вашият стоматолог ще ви обясни много подробно за грижите, които трябва да полагате за поддържането на имплантатите. Той ще ви помоли за редовни контролни посещения, които ще са съпроводени с направата на рентгенови снимки за проследяване състоянието на имплантатите.

още: грижа за имплантатите

Какви са рисковете?

Поставянето на имплантатите като хирургична процедура обикновено е съвсем безопасна. Като всяка хирургична процедура, обаче и тази има известен рисков елемент. Преди да решите окончателно, дали да поставите имплантати вие трябва да сте наясно с възможните странични ефекти и вероятни усложнения.

Странични ефекти

Страничните ефекти най-често за временни и се наблюдават след повечето успешни процедури. Става въпрос за дискомфорт причинен от анестезията, подуване на областта и дискомфорт на мястото където са поставени имплантатите.

Усложнения

Усложненията са проблеми, които могат да възникнат по време или след процедурата. Наблюдават се сравнително рядко. При някои пациенти може да настъпи кървене над допустимото, неочаквани реакции на организма към анестезията или инфекция. Твърде вероятно е да ви бъдат предписани антибиотици и антисептични разтвори за изплакване на устата, за да намалите риска от инфектиране на имплантатите.

Вашата долна челюст съдържа нерви, които осигуряват чувствителност на езика, брадичката, долната устна и долните зъби. В малък процент от случаите по време на имплантатната хирургия могат да бъдат засегнати някои от нервите, което да причини изтръпване на областите, които инервират. Най-често това е временно, но понякога чувствителността може да се промени за постоянно.

усложнение  усложнение

 подуване и образуване на
хигиена в областта

гной при недобра орална
на имплантатите

Имплантатите не се препоръчват при пушачи или пациенти с неконтролирани хронични болести (диабет) или остеопороза. Попитайте вашият стоматолог, дали поставянето на имплантати може да бъде извършено във вашия конкретен случай. Ако са налице контраиндикации, то трябва да бъдат дискутирани други алтернативи за лечение.

Понякога е възможно не добро срастване на костта с имплантата и той да стане "хлабав". Ако това се случи, то вашият зъболекар трябва да махне имплантата, да изчака костта да заздравее преди да бъде извършен нов опит за имплантиране.

Най-често имплантатите са успешни, но може да настъпи увреждане на короните, мостовете или протезите, които лежат върху имплантатите. Това може да се случи инцидентно или в резултат на износване - както нормалните зъби. Ако това се случи, то тези конструкции трябва да бъдат подменени. Ако импланата не е увреден тази подмяна обикновено се извършва много лесно.

 
Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!