Advertisement
 
Естетични възстановявания Печат
Оценка: / 17
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

Ти
Въвеждането на съвременните стоматологични керамични материали направи за първи път възможно постигането на естетичен изглед на съзъбието, макар и често на висока цена. В началото на 1990-те на стоматологичната сцена излязоха дентин-адхезивната технология и модерните композитни системи. Те отвориха несънувани възможности по отношение на естетиката и директните методи за лечение.

Козметичната стоматология предоставя възможности за възстановяване на различни естетични дефекти във формата, цвета, положението на зъбите в зъбната редица, а също така и на венците. Могат да се посочат следните основни естетични възстановявания:

- фотокомпозитни обтурации
- бондинг
- керамични корони и мостове
- керамични фасети
- керамични инлеи и онлеи
- корекция на венците

Възстановяване на централен резец с фотополимер

 преди след

 преди възстановяването

 след възстановяването

  Подмяна на здрави амалгамени обтурации с фотополимерни от естетични съображения:

 амалгама фотополимер

 преди

 след

Новите материали позволиха да се подобри значително външният вид на зъба и следователно усмивката на човек. Те дадоха възможност да се елиминират непривлекателни участъци от зъбите, да се коригира цветът им или да се възстанови липсващ зъб. Звучи удивително, но наистина това, което в миналото бе невъзможно и дори немислимо, сега може да бъде направено дори без да се налага поставяне на анестезия.

Бондинг

Бондинга е метод чрез който с помощта на фотополимер можем да изработим фасети или да коригираме формата на зъба в стоматологичният кабинет.

бондинг  бондинг

 затваряне на треми

чрез бондинг

Основният момент при естетичното възстановяване със съвременните композитни системи е възпроизвеждане на цвета на естествения зъб, както и доброто полиране – за осигуряване на блясък.

Възстановявания чрез керамични фасети

Керамичните фасети са много популярни в САЩ, а в последните години и в Европа. С тяхна помощ може да се възстановят всички недостатъци на зъба – формата, цветът, а дори и неговото положение. Изумително, нали?

Коригиране формата и цвета на зъбите с помощта керамични фасети (veneers):

 фасети фасети

 преди

 след

Коригиране формата и големината на зъбите с помощта на керамични фасети (veneers):

 фасети фасети

 преди

 след

 

Възстановявания чрез керамични корони:

керамични корони  керамични корони
 керамични корони керамични корони

 преди

 след

Вашата усмивка, това е вашата визитна картичка пред света! Възстановяването на зъба, неговата форма, цвят и големина – това е изключително прецизна работа и в голяма степен се доближава до произведенията на изкуството. Днешните материали позволяват прекрасно възстановяване на зъба, но това не е най-главното. Ръцете на вашия стоматолог, неговия художествен вкус – ето това е главният залог на успеха. Стоматологът може да измени вашият имидж и заедно с това ще се промени отношението на хората към самите вас. Ще се убедите, че животът може да бъде много по-хубав, когато започнете да се усмихвате по-често.

Възстановяване с керамични корони на дистални зъби:

 корони корони

 преди

 след

Керамични инлеи

Инлеите са индиректни възстановявания, които се изработват върху дистални зъби (предкътници и кътници). След премахването на стари обтурации или почистването на кариеса, се взема отпечатък. В лабораторията се изработват инлеи от злато или керамика, който трябва да пасне прецизно и да възстанови точно анатомията и функцията на зъба. Големи инлеи, които покриват туберкулите на зъба се наричат онлеи. Днес по естетични причини се изработват основно керамични инлеи.

 инлеиинлеи инлеи  инлеи

 етапи на

възстановяванечрез инлеи откерамика

Предимства и недостатъци на инлеите и онлеите

Керамичните инлеи нямат метално ядро и по тази причина са транслуцентни. Те се залепват към зъба по специален адхезивен метод, като не оставят никакви маргинални цепнатини. Между зъба и инлея се създава химическа връзка и по този начин се възстановява първоначалната здравина на зъба. Възстановяването е изключително естетично.

Хирургична корекция на венците 

В съвременната стоматология за хирургично удължаване на короните на зъбите се използват лазери.

 гингивопластика гингивопластика

 преди

 след

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!