Advertisement
 
Избелване на зъбите Печат
Оценка: / 86
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

зъбГоворете с вашият стоматолог

Като за начало, най-добре да говорите с вашият стоматолог. Защо ли? Има много неща, които би трябвало да знаете преди да се подложите на подобна манипулация. Избелването по характер е козметична процедура и като такава тя струва скъпо. Нека вашият стоматолог избере, кой тип избелваща процедура ще повлияе най-добре на ВАШИТЕ зъби!

Стоматологът ще определи, доколко избелващите процедури ще бъдат ефективни за вас. Избелващите агенти не могат да коригират всички видове петна по зъбите. Например жълтеникаво оцветените зъби се избелват най-добре, кафеникаво оцветените се поддават по-слабо на избелване, а сивкаво оцветените може и да не се избелят изобщо! По-трудно е избелването при хора, които смятат, че зъбите им са били винаги тъмни, а не са потъмнявали в течение на времето. Композитните възстановявания (бели пломби), които са направени преди избелването няма да се повлияят от него и ще си останат с предишният цвят. Ето защо тези обтурации трябва да бъдат подменени след избелването.

композитни обтурации и избелване 

 композитни обтурации - преди и след избелване

В някои случаи е по-добре да потърсите други възможности за корекция – като порцеланови фасетки например.  Някои производители на избелващи системи като BriteSmile, например твърдят, че техните продукти могат да избелят предварително направените композитни възстановявания.

Във всеки единт момент от живота, зъбите са подложени на различни оцветяващи фактори (чай, кафе, кола, вино, цигари, хлорхексидин и др.) Познаването на тези фактори и степента на влиянието им върху вашите зъби от стоматолога ще му помогне да избере подходяща избелваща система. Някои оцветявания по зъбите се дължат на системно използване на различни медикаменти - антибиотиците тетрациклин и доксициклин, например (особено в детска възраст). Тези петна по-трудно могат да бъдат избелени.

 избелване и флуороза

 маскиране на зъбната флуороза в резултат от
избелването на зъбите

Предозирането на флуора при флуорната профилактика може да доведе до зъбна флуороза - тебеширено-бели или кафеникави петна по зъбната повърхност. Когато флуорозата е в начален стадий, т.е. петната са бели, в резултат на една избелваща процедура те могат да бъдат маскирани и да избледнеят до степен на изчезване.

 избелване на невитален зъб от стоматолог

 избелване на невитален зъб от стоматолог

Когато зъб е подложен на каналолечение, тогава той също променя цвета си. За избелването на такъв невитален зъб се използва специална методика, която може да бъде приложена единствено от вашият стоматолог.

Какво представлява избелването?

Избелването на виталните (живите) зъби е козметична процедура, при която свободните радикали на кислорода от активни вещества (карбамидпероксид, хидроксипероксид) осъществяват окисляване - обезцветяването на различни органични депозити в емайла на зъбите. Този процес възвръща нормалния бял цвят на зъбите (ето защо поначало тъмните съби слабо се повлияват). За крайният ефект на избелването влияят много фактори – степен на оцветяването, процент на активната съставка (6%, 10%, 16%, 22%, 30%), използване на светлина за ускоряване на процеса и др.

Колко време трае избелването?

За повечето хора, избелването трае много години. Вашите зъби се оцветяват от консумирането на различни храни и напитки. Избелването възвръща нормалния бял звят на зъбите. Подложени на различни оцветяващи фактори (особено кафе, кола, червено вино, цигари) зъбите ви ще започнат да се оцветяват отново. Колкото по-интензивна е употребата на тези оцветяващи фактори толкова по-бързо ще потъмнеят зъбите ви. Избелването трае най-малко 1 година, средно около 3-4 години. Някои хора предпочитат да прилагат ежегодно доизбелващи процедури на всеки 6-12 месеца за да поддържат зъбите си винаги бели.

преди  след

 преди избелването

 след избелването

Почистване на зъбите с ултразвук

Предполага се, че преди насрочване на час за избелваща процедура е било извършено професионално почистване на зъбите. Всички налепи и зъбния камък трябва да бъдат премахнати преди избелването. Нещо повече, много хора смятат резултата от професионалното почистване на зъбите за задоволителен.

Видове избелващи системи

Професионално избелване в стоматологичният кабинет

 избелванве със светлина

 избелване със светлина

Стоматолозите, практикуващи този тип избелване на зъбите закупуват избелващи системи, които обикновено съдържат активната избелваща съставка (карбамид, хидроксипероксид) във висока концентрация 15% - 50%. За сравнение в условията на домашно ползване най-често се използват 6% - 15%. Един и същ избелващ ефект се постига в стоматологичният кабинет за 1-2 часа, а в домашни условия за 2-3 седмици. За ускоряване на избелващия процес в стоматологичния кабинет се използва “активираща” светлина или лазер. Такива избелващи системи са следните:

 Zoom!

  избелваща лампа
Zoom!

1) BrightSmile ™ - Gas plasma / light emitting diode.

2) Zoom! ™ - Metal halide light.

3) LaserSmile ™ - A Biolase laser.

4) LumaArch ™ - Halogen light.

5) Rembrandt Sapphire ™ - Sapphire plasma arc light.

Избелващата система BrightSmile, например съдържа фотоинициатор, който при активиране с мека синя светлина действа като катализатор. Като резултат от този каталитичен процес, избелващата съставка се деградира по-бързо на своите активни компоненти (кислородните радикали). За избелване на зъбите с BrightSmile са необходими три процедури по 20 минути в рамките на 1 час!

Видове избелващи системи за домашно ползване

Сравнение между различни избелващи системи:

Тип на избелващата система

Ефективност

Комфорт

Леснота на използване

Степен на избелване (по Vita)

Избелващи системи с професионално изработени шини

Отлична

Отличен

Отлична

11 степени

Избелващи системи с термично активирани шини

Отлична

Добър

Добра

9 степени

Избелващи системи без шини

Слаба

Среден

Добра

3 степени

Избелващи ленти

Средна

Слаб

Средна

2 степени

Избелващи спрейове

Слаба

Слаб

Средна

Няма

Избелващи гелове

Слаба

Слаб

Средна

1 степен

Избелващи пасти

Слаба

Добър

Добра

Няма

От таблицата става ясно, че най-ефективните избелващи системи са тези, коитоизползват шини за нанасяне на избелващия гел върху зъбите. Въпреки това, поради високата концентрация на активната съставка хората със свръхчувствителни зъби е желателно да използват избелване без шини.

Шините за избелване биват 2 основни типа:

- термоформиращи
- лабораторни

термоформиращи шини 

Термоформиращите шини се адаптират към зъбите посредством гореща вода. Те се потапят във водата за 15 секунди след което се аплицират върху зъбите и се притискат.

 термоформиращи шини

 изработване на термоформиращи шини

лабораторни шини 

Лабораторните шини се изработват в зъботехническа лаборатория по отпечатък, взет от стоматолога. Отлива се гипсов модел върху който се адаптира шината. Този тип шини са по-точни и съответно по-скъпи.

При домашното избелване с шини, избелващият гел се нанася в тънък слой по тази повърхност на шината, която контактува с лабиалната (предната) повърхност на зъбите. Ако желаете избелване и на задната повърхност на зъбите, то трябва да нанесете гел и по тази повърхност на шината. Количеството гел, което е необходимо за един сеанс е около 0,5 мл. за една шина. По-голямо количество гел НЕ осигурява по-силно избелване! Някои призводители препоръчват да се спи с шините з избелване за да се осигури необходимото време за действие на гела. Обикновено един сеанс трае между 1 час и 4 часа. При домашното избелване са необходими между 20 и 40 часа кумулативно избелващо време, което може да бъде разбито на 10 – 20 сеанса (в зависимост от продължителност на отделният сеанс).

лабораторни шини 

 лабораторни шини

След поставянето на шината с гела в устата, е възможно част от гела да излезе извън шината. Той просто трябва да бъде изплют. Ако се усети свръхчувствителност на зъбите след първата процедура, е желателно следващите процедури да са с по-малка продължителност. Някои хора съобщават за повишено слюноотделяне по време на избелването, поради дразнещото действие на гела. След всяка процедура шините се измиват и подсушават старателно.

Желателно да държите избелващия гел на тъмно и студено място между отделните процедури.

Непоследствено преди процедурата трябва добре да измиете зъбите си. В периода на избелването се препоръчва щателно почистване на зъбите с конец за зъби. Препоръчва се в периода на избелването да ограничите пушенето до минимум!

VivaStyle® избелващи системи  VivaStyle® избелващи системи

 VivaStyle® избелващи

системи

Ако в периода между две процедури има продължително изчакване, това няма да промени крайния избелващ ефект! Той зависи от кумулативният период, през който гелът действа върху зъбната повърхност.

Повишената чувствителност на зъбите е показател за висока ефективност на избелващият гел. Тази чувствителност е нормална и с времето ще отшуми. Въпреки това, ако вашите зъби са свръхчувствителни (още преди да започнете избелването) се препоръчва да намалите продължителността на процедурите до 15 – 30 минути. При повишена чувствителност се препоръчват пастите за зъби SENSODYNE и Lakalut Sensitiv, както и флуоризиране на зъбите при стоматолог.

След прекратяването на избелването има един период от 1-2 седмици през който става стабилизиране на получения цвят. След този период може да се сменят наличните бели обтурации в устата на пациената, които са с различен цвят.

 
VivaStyle® Paint On - избелваща система без шини
 VivaStyle® Paint
On - избелваща
система без шини

Избелващи системи без шини

При този тип избелващи системи се аплицира избелващ лак, в който концентрацията на активната съставка е ниска (6% карбамид пероксид). Въпреки, че избелващият ефект е нисък този тип избелване се препоръчва при хора, които предварително съобщават за свърхчувствителност в зъбите.

Избелващи пасти

Използването на избелващи пасти за зъби може да помогне за отстраняването на някои петна по зъбите. Те съдържат специално дозирани абразиви, които механично отстраняват петната. При използването на такива пасти трябва да знаете, че е много важно да прилагате правилна техника на четкане, както и да ограничавате използването на абразивни пасти за не повече от един месец, тъй като са възможни увреждания на емайла.

След използването им се препоръчва използването на пасти за зъби с повишено съдържание на флуор (Lаkalut fluor, напр.) или води за уста съдържащи флуор за “заздравяване” на избелените повърхности.

И накрая, за да запазите резултата от химическото избелване възможно най-дълго време, е необходимо значително да повишите оралната си хигиена. Желателно е да не използвате храни и течности с високо съдържание на пигменти (чай, кока-кола, кафе, червено вино и т.н.) Както и да откажете цигарите...

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!