Advertisement
 
Кой и как задържа зъбите в устата ни? Печат
Оценка: / 10
Най-слабНай-добър 
Автор д-р Мартин Дамянов   

зъбче
Има няколко важни структурни особености, които трябва да се знаят, за да е ясно как протичат заболяванията на “венците” казано най-общо.

Всъщност под “заболяване на венците” би трябвало да разбираме заболяванията на всички структури, които поддържат зъба там където му е мястото – в устата и осъществяват неговата най-важна функция – дъвченето. За много хора може и да не е ясно, но зъбозадържащият апарат на човек се състои не само от венец, но и от няколко други елемента.

пародонт

Ето ги всичките зъбозадържащи структури:

Венец (гингива)   


Покрива алвеоларната кост и “обкръжава” зъбите. Най-външно разположената структура.

Периодонциум 


Обгражда и здраво свързва зъба с алвеоларната кост. Разположен е в пространството между корена на зъба и алвеоларната кост. Състои се от множество разположени по различен начин нишки, които задържат зъба в костта, предават и разпределят дъвкателното налягане на костта и т.н.

Кръвоносни съдове  


Чрез тях се осъществява изхранването на всички структури, както и защитната функция на кръвта при възпалителен процес.

Нерви  


Имат сетивна функция. Човек спира да натиска със зъби, когато го заболи.

Цимент  


Покрива кореновата повърхност. Чрез него нишките на периодонциума се залавят за костта.

Алвеоларна кост  


Израстъци на горната и на долната челюст, в които се залагат зъбните зародиши и поддържат зъбите. Алвеоларния израстък се изгражда заедно с образуването и пробива на зъбите и постепенно се резорбира (стопява) след изваждането на зъба.

зъбчеВсеки от тези елементи може да бъде разделен на много поделементи. Цялото това многообразие е подчинено на една обща функция. Ако заболяване настъпи в една от структурите, то лесно се предава и на останалите структури и зъбът загубва функцията си.

Има няколко физиологични особености, които не трябва да се бъркат с патологични увреждания:

Физиологична подвижност – определя се от това, че зъбът не е закотвен неподвижно в алвеолата, а “виси” обвързан от периодонталните нишки.

Миграция на зъбите – при нормални условия, зъбите се придвижват напред и в посока на срединната линия.

Възрастови промени – с напредването на възрастта зъбите се оголват, дебелината на цимента се увеличава 5-8 пъти , все по-големи участъци от кореновата повърхност остават над нивото на венеца, нарушава се равновесието клинична корона: клиничен корен.

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!