Advertisement
 
Прополис - Приложение в Продукти за Устна Хигиена и Профилактика Печат
Оценка: / 17
Най-слабНай-добър 
Автор доц. д-р Боримир Атанасов   

Източник: Средства за хигиена, профилактика и лечение на устната кухина – второ издание, Автоспектър, Пловдив, 2002 г , 624 стр

под редакцията на доц.д-р Боримир Атанасов

Прополисът е пчелен продукт използуван от древността до наши дни в народната и официална медицина. Широко проучван в миналото, той и днес е обект на задълбочени изследвания и представлява интерес, поради специфичните си качества, с оглед приложението му с лечебна и профилактична цел.

Действие

Биологичното действие му се дължи както на отделните компоненти, така и на комплекса от тях, като се приема, че те имат синергистично действие. Съдържа около 25% флавоноиди. Прополисът има изразено антибактериално, фунгицидно, антипротозойно и антивируснодействие. Не предизвиква развитието на резистентни щамове.

Предотвратява и спира възпалителните процеси. Има стимулиращ ефект върху трофиката и регенерацията на тъканите, ускорява ептелизацията и гранулацията. Прополисът стимулира специфичната и неспецифична имунна защита. Има добре изразено анестезиращо действие. Проявява дезодориращо, противооточно и укрепващо капилярните стени действие (кръвоспиращ ефект).

Възможна е свръхчувствителност към прополиса при хора, алергични към пчелни продукти.


Прополис в стоматологичната практика

Едни от основните причини за развитието а възпалителни заболявания на меките тъкани на устната кухина и кариеса са микроорганизмите и продуктите от жизнената им дейност, както и промените в трофиката, имунната защита, капилярните стени и др.

 Всички изброени качества на прополиса го правят изключително подходящ за включването му в състави за орална хигиена, профилактика и лечение. С него се постига много добро обезболяващо действие и повлияване на възпалителните процеси в устната кухина. Укрепва капилярите и ускорява регенерацията на тъканите. Използува се при лечение на лигавицата (стоматити, гингивити, афти) и пулпата, при екстракция на зъби, кюртиране на джобчетата, почистване на зъбния камък и пр. Приложението му при пародонтоза повлиява благоприятно заболяването - наблюдава се уплътнение на лигавицата и венечните джобчета, повлиява се от части и алвеоларната атрофия, зъбът се стабилизира.

Фармацевтични форми

В практиката прополисът намира приложение под различни фармацевтични форми (унгвенти, таблети, гранули, аерозоли, пасти, дренчета, пластири и др.). Може да се приложи и чрез електрофореза, йонофореза и др.

Стабилност

На българския пазар има редица продукти съдържащи прополис (пасти за зъби, води за уста и гелове). Някои от тях са и шумно рекламирани, като се набляга в кампанията на думата прополис. Трябва обаче да се знае, че разработката на продукти съдържащипрополис, създава значителни технологични затруднения.

Прополисът е силно реактивоспособен продукт. Между него и съставките на продуктите за хигиена и профилактика на устната кухина протичат химични реакции. Последните водят до промени в състава на прополиса и неговата активност, съпътствувани с промени в цвета на продуктите Прополисът се включва в състава на профилактично – лечебни продукти най-често под формата на екстракт на база различен екстрагент.

Екстрактите са стандартизирани по отношение на флавоноиди - най-важните за биологичното действие вещества, с което се гарантира постоянното и високо качество на препаратите.


Когато в състава на продукта (например паста за зъби) прочетете, че съдържа като абразив калциев карбонат и активен продукт – прополис – подложете на съмнение неговата наличност. Друг е въпроса, че никъде не пише като какъв е включен прополиса, каква е неговата активност, стандартизиран ли е и пр. Сляпата вяра в търговската марка и реклама на големи мултинационални чуждестранни производители не винаги е обоснована. Обърнете внимание и на факта къде в описанието на състава е включен прополиса – като активен инградиент (контролира се), или като вехикулум.

Българския принос

В технологията на продукти с прополис, българската фармацевтична наука има определени постижения. В съставите е постигнато стабилизиране на прополиса, при което се постига запазване на биологичното му действие при достатъчно висока концентрация от активната съставка.

Проучванията на пазара показват един голям интерес към средствата за орална хигиена, съдържащи прополис. Добрата стабилност и изразеното фармакологично действие са гаранция за пазарния успех на готовите форми.

доц. д-р Боримир Атанасов
Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите

 

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!