Advertisement
 
Български Зъболекари във Великобритания и Ирландия Печат
Автор Светослав Павлов   

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДОСТОЙНО ВЪЗНАГРАЖЕНИЕ


Светослав Павлов -

Управител на Българския Офис

На Ateam Health Recruitment

www.ateambg.com


    Присъединяването на България към Европейския съюз доведе и ще води до значителни промени, ще отвори нови възможности в редица области. Темата е много обширна, затова тази статия ще се ограничи само със значителните промени, свързани с възможността за работа на български зъболекари в страните от Европейския съюз и по-специално - във Великобритания и Ирландия.

towerbridge

    Коя е най-значителната промяна по отношение на зъболекарите в България, която произлиза от присъединяването на България към Европейския Съюз? Съгласно секторни директиви на Европейския Съюз, в определени професионални области всички страни следва задължително да признаят квалификацията на граждани от другите страни-членки. Те са основно в сектора на здравеопазването (зъболекари, фармацевти, лекари, медицински сестри и т.н.). От 1 януари 2007 г. професионалната квалификация на българските зъболекари се признава във всички страни на Европейския Съюз. За повече информация може да проверите на

http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l23021.htm ,

http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/overview_en.htm .

    Признаването от всички страни на ЕС на професионалната квалификация на българските зъболекари е значителна промяна, но тя не дава автоматично право на работа в страните от Европейския съюз. Съгласно клаузите на договора за присъединяване на България към ЕС, повечето от старите страни-членки на ЕС наложиха ограничения. Трудовите пазари, нивата на безработица, търсенето на определени специалисти се различава съществено в отделните Европейски страни. Това, което е характерно за Великобритания, е значителното търсене на зъболекари поради дефицита им в страната. Въпреки че Великобритания затвори пазара на труда за българи, има определени специалности, включени в Shortage Occupation List (основно в сектора на здравеопазването и инженерните специалности), за които разрешението за работа се издава бързо.bigben

Именно поради дефицита на зъболекари във Великобритания, там те получават едни от най-високите възнаграждения в ЕС. Затова редица зъболекари не само от новите страни-членки, но и от Германия работят на острова. Съгласно статистическите данни, Великобритания е страната, в чиито здравен сектор работят най-много чужденци (достигат почти до една трета от заетите в този сектор) от всички страни-членки на ЕС. В допълнение на това, Великобритания заедно с Ирландия е и една от страните с най-ниска безработица и най-силен пазар на труда. Достатъчно е тези данни да бъдат сравнени с  тези на страни като Франция и Германия, за да се даде лесен отговор на въпроса защо в момента британските агенции за наемане на зъболекари са най-активни на българския пазар.

    Отчитайки всички тези фактори и опита на нашата компания Ateam Health Recruitment при наемането на здравни специалисти от Полша, Унгария, Чехия, в началото на 2007 г. отворихме свои офиси в България и Румъния. Във Великобритания наемането на високо платени професионалисти чрез агенции за подбор на персонал е много разпространена бизнес практика, която по никакъв начин не намалява размера на възнаграждението на зъболекаря. Ateam Health Recruitment поема подготовката за регистрация в Съюза на зъболекарите във Великобритания и Ирландия, издаването на разрешение за работа и намирането на работа, помага при настаняването и запознаването с новата среда и работно място, при началните административни процедури и т.н.

 

buses

    Съгласно българското законодателство, всички агенции за подбор на персонал следва да се регистрират в Министeрството на труда и социалната политика. Това е причината Ateam Health Recruitment, за разлика от други нерегистрирани съгласно българското законодателство агенции, все още да не публикува реклама във вестник “Стоматолог”. Като компания, която следва високи професионални стандарти, спазваме стриктно изискванията на българското законодателство. Затова първите интервюта с кандидати ще проведем в началото на февруари, след като процесът на регистрация в Министeрството на труда и социалната политика приключи.

   За повече информация можете да ни пишете на Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите или да посетите сайта ни www.ateambg.com .

 
< Предишен   Следващ >
 
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!