Некротизирал интердентален септум след употреба на арсен

Съвременно лечение на пародонталните заболявания
ivta
нов потребител
нов потребител
Мнения: 29
Регистриран на: Сря Яну 18, 2006 1:11 pm

Некротизирал интердентален септум след употреба на арсен

Мнение от ivta »

Колеги, касае се за пациент, на когото преди 9 г. след неумела употреба на арсен за девитализация на долен 6, е пострадал септума между 5 и 6 във около 1/2 от дължината си. Секвестиралата част е там и има подвижност. Съседният 5 зъб е жив, а 6 е с голяма MOD обтурация. Липсват каквито и да е симптоми на периодонтит. Пациентът през тези години не е имал клинични оплаквания, с изключение на лош контакт и събиране на храна.
Моят план за лечение е отстраняване на MOD обтурацията с цел подобряване достъпа до септума, дълбок кюретаж до здраво (евентуално косто-заместител) и зашиване на с краче вестибуларно към лингвално и отгоре пародонтална превръзка. Ако някой е имал подобен случай, моля нека сподели своя опит. Благодаря.
Аватар
dentis
потребител
потребител
Мнения: 107
Регистриран на: Съб Фев 03, 2007 4:10 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от dentis »

Извинявам се за закъснелия отговор, надявам се да не е прекалено късно.
При подобни случаи е важно да осигурите добро покритие на костозаместителния материал от ламбото, като същевременно остане достатъчноо прикрепена гингива. За целта ако няма достатъчно гингива може да се постави съединитело тъканна присадка върху костния заместител и мембраната.
Не ви препоръчам да отстранявате обтурацията, защото ще загубите от височината на папилата при постоперативния оздравителен процес. По добре е да поставите нова обтурация като оформите контактпункта между зъбите така че да е позизиониран на 4-5мм от нивото до което ще запълвате костния дефект. По този начин може да очаквате максимално възстановяване на папилата.
Ако може да покажете снимки (рентгенови и фото) бих могъл да дам по-точно мнение за конкретния случай.
С уважение д-р Коцилков
Публикувай отговор