Специализация?

За специализантите и тези, които искат да специализират у нас и в чужбина
Konstantin
нов потребител
нов потребител
Мнения: 43
Регистриран на: Нед Окт 30, 2005 6:49 pm
Местоположение: София

Специализация?

Мнение от Konstantin »

Несъмнено идва време и за това. Сигурен сам обаче, че много от колегите ще се съгласят, че все още има много неясноти по този въпрос. До голяма степен те се появяват във връзка с бъдещата ни интеграция в европейските структури. Интересен за мен е въпросът със заплащането им в България (респективно в "Евро-" страните). Особено ме интересува въпросът със специалностите Протетична стоматология и Хирургична стоматология и до каква степен ще бъдат признати те за сегашните дентисти в Евросъюза, където се надяваме да бъдем след време
Аватар
д-р Милен Димитров
модератор
модератор
Мнения: 142
Регистриран на: Съб Окт 08, 2005 5:55 pm
Местоположение: София

Мнение от д-р Милен Димитров »

В евросъюза има само две признати специалности - oral surgery и orthdontics. само те се признават. всички останали са приравнени "към специализация в областта на..." В някои страни има и детска стоматология, а в някои има специалността "стоматология" за лекари. заради нея смениха и нашето име на дентални лекари.
Ивайло Радев
нов потребител
нов потребител
Мнения: 11
Регистриран на: Сря Дек 07, 2005 9:07 am
Местоположение: Бургас

Още нещо...

Мнение от Ивайло Радев »

Към горното мога да добавя, че в някои страни /в повечето/ има и лицево-челюстна хирургия, НО никъде тя не е само стоматолагична/дентална специалност! Някъде е само медицинска, някъде медицинска И дентална! Стремежът на Европейската асоциация по Краниомаксилофациална хирургия е точно такъв - специалистите по специалността да са и с ДВЕТЕ степени!!! В близко бъдеще това предстои и у нас! В повечето страни е възможно да се специализира ЛЧХ след завършване на зъболекарство, като ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ се учи и медицина! Същото важи и за завършилите медицина - докато специализират учат зъболекарство.
Специалността има същия обхват като у нас плюс краниофациалната хирургия.
shellyron
нов потребител
нов потребител
Мнения: 17
Регистриран на: Съб Яну 14, 2006 7:32 pm
Местоположение: israel

re

Мнение от shellyron »

endo
perio
surgery
oral pathology
ortho
prosthetic
dr cohen shelly
plamen dimov
потребител
потребител
Мнения: 65
Регистриран на: Чет Юни 08, 2006 10:21 am
Местоположение: sofiq-vratsa

Мнение от plamen dimov »

Много хубаво , но аз все пак не разбирам. има ли катедра в Му през която да не е минал изстрадалия студент стоматолог? Има ли въпроси , които са били спестени в конспектите ни? Колко са специализираните учебници за стоматолози по общите дисциплини? Да знам как минават някои от изпитите, но това няма никакво значение защото е в сферата на мъглявата нерегламентираност. Или трябва сериозно да се преработи учебната програма на студентите по стоматология със значително намаляване хорариума на ОбщоМед.Дисц. и увеличаване този на специалните , така че хем да не си тъпчеш главата с ненужни неща , хем да смогваш да си изработваш нормативчетата на спокойствие. Или от катедрите да хванат да си преподават и изпитват сериозно ,а ние да се запънем за титлата .
казах.
Аватар
diastemma
чест потребител
чест потребител
Мнения: 282
Регистриран на: Вто Мар 28, 2006 10:20 am

Мнение от diastemma »

Програмите неминуемо ще бъдат преработени:)
отявлен котколюбител!
http://www.vbox7.com/play:6cc9f30d
Д-Р Ох Боли
нов потребител
нов потребител
Мнения: 13
Регистриран на: Чет Авг 31, 2006 11:12 am

Мнение от Д-Р Ох Боли »

plamen dimov написа:Много хубаво , но аз все пак не разбирам. има ли катедра в Му през която да не е минал изстрадалия студент стоматолог? Има ли въпроси , които са били спестени в конспектите ни? Колко са специализираните учебници за стоматолози по общите дисциплини? Да знам как минават някои от изпитите, но това няма никакво значение защото е в сферата на мъглявата нерегламентираност. Или трябва сериозно да се преработи учебната програма на студентите по стоматология със значително намаляване хорариума на ОбщоМед.Дисц. и увеличаване този на специалните , така че хем да не си тъпчеш главата с ненужни неща , хем да смогваш да си изработваш нормативчетата на спокойствие. Или от катедрите да хванат да си преподават и изпитват сериозно ,а ние да се запънем за титлата .
Седя зад теб
Това е пълно недомислие
Докога ще страдат младите колеги
Публикувай отговор