софтуер за стоматолози
Здравейте,
Вече повече от година в Пловдив и София има стоматолози които работят с програмен продукт "Dent Tool". С тази програма се работи много лесно и съдържа всички атрибути и опции за стоматологичната дейтост. Ако някой се интересува ще дам необходимите инструкции.
Вече повече от година в Пловдив и София има стоматолози които работят с програмен продукт "Dent Tool". С тази програма се работи много лесно и съдържа всички атрибути и опции за стоматологичната дейтост. Ако някой се интересува ще дам необходимите инструкции.
Няма невъзможност - има необходимост!
-
- потребител
- Обратна връзка:
Колеги, и в изпитаната вече във времето програма Global dent е включен и представения от НЗОК "XML"-формат за електронните отчети. Комбиниран с електронния подпис вече може да се започне електронното отчитане, но въпросът е, КОГА ще свършат рокадите и финансовите проблеми на НЗОК, та да се заработи нормално. Вероятно към 01.07.10 ще се започне кампания за въвеждането на ел-отчетите, аз не го очаквам по-рано, като виждам как се движат нещата.
Това разбира се не пречи на предвидливите, закупили овреме Global dent, да си трупат базата данни за пациенти, манипулации и т.н. После ще са улеснени.
Това разбира се не пречи на предвидливите, закупили овреме Global dent, да си трупат базата данни за пациенти, манипулации и т.н. После ще са улеснени.
Д-р Станимир Куюмджиев
София-1978
София-1978
-
- чест потребител
Колеги, в от доста време чопля различни демота на стоматологични софтуери, но вече съм тотално объркан, че няма достатъчно читав. Досега най-са ми допаднали Excalibur II и Dentist. Екскалибура е нещо, което трябва да го има всяка практика - подробен и прецизен по отношение данни, диагнози и лечение на на пациентите. Срещам проблеми с някои неща- мисля, че печати само амбулаторни листове по НЗОК и спецификации. Все още съм в етап на работа с касата и бих искал да може да печата всички бланки, дори и оназ прословута 3"А", която донесе честитки на много пловдивски колеги. Бих искал софтуерът да има и възможност да съставяме бърз отчет към РЦЗ, като дава данни за посещения, брои обтурации, коренови лечения и пр.
Не малко предимство е, че много лесно се пуска Екскалибура на Линукс система, която предпочитам за работа, като работи без разлика с Виндоус операционна система.
Дентист докато го пробвах гърмеше редовно с грешки иначе достатъчно добре е направен за касата, но другата част за нормалната практика куца.
Може ли да споделите във вашите програми дали имат такива възможности?
Благодаря предварително!
Не малко предимство е, че много лесно се пуска Екскалибура на Линукс система, която предпочитам за работа, като работи без разлика с Виндоус операционна система.
Дентист докато го пробвах гърмеше редовно с грешки иначе достатъчно добре е направен за касата, но другата част за нормалната практика куца.
Благодаря предварително!
- boni_dent
- чест потребител
- Обратна връзка:
Всичко това може да го пратите на програмиста на Екскалибур-и би могло да бъде направено
"ЛЕКА И ДОХОДОНОСНА"
д-р Бойко Николов
СФ-София 1991
http://www.bonident-bg.com/.
БЪЛГАРСКО ЕНДОДОНТСКО ОБЩЕСТВО http://www.beo-bg.org
д-р Бойко Николов
СФ-София 1991
http://www.bonident-bg.com/.
БЪЛГАРСКО ЕНДОДОНТСКО ОБЩЕСТВО http://www.beo-bg.org
-
- потребител
- Обратна връзка:
Предстартово предвиждане
Уважаеми колеги,
Здравната каса тихо и полека , дори коварно непредупредено въвежда електронизацията ни. Уж още няма реално въвеждане на ел-отчетите, а в последната декларация трябваше да се съобщи, чрез КОЯ ДЕНТАЛНА ПРОГРАМА ще се подават документите в РЗОК. Вие какво посочихте?
Има още доста неориентирани колеги, на които предлагам да използват последната предстартова промоция за софтуера на " Global dent" - дентална програма, която е предпочитана от мнозинството в страната ни, защото е лесна за ползване и настройки. Включилите се в нея ще могат да обменят помежду си инфо за пациенти, здравни книжки , ОСИГУРОВКИ и т.н., което е сигурна защита от глоби и проблеми.
Индивидуалното закупуване на програмата е на цена 144 лв. за едно работно място.
Промоционалната цена за кратък срок време е при мен
все още на цена 96 лв. за едно работно място. за срок от една година. Това е възможно САМО при събрана група колеги-абонати от 10 души и в момента съм в напреднал процес на композиране на такава група от колеги из страната. Предвидливите ще се възползват от все още промоционалната цена, ако до дни ми се обадят на ( 0888 890-301 = д-р Куюмджиев) и съответно се уговорим за начина за заплащане на сумата и изпращане на данните :
1/ Име и адрес на фирмата или друга регистрация + БУЛСТАТ
2/ ЛПК , РЦЗ-номер,
3/ Тел. за връзка + и-мейл
Бързото действие е гаранция за успеха, а ПРЕДВИДЛИВИТЕ използват GLOBAL DENT !
Очаквам активността ви, защото все пак усвояването на ИТ-навици изисква време, а то тече и не чака.
Ваш: д-р Куюмджиев
ПП. Миналата година промоционалната цена беше само 80 лв.
и то при неограничен срок на ползване - предвидливите тогава спечелиха. Сега цената пазарно се вдигна на 96 лв. за срок от една година ползване на софтуера. След старта на ел-отчетите софтуера ще струва с около 50 лв. по-скъпо - 144 лв. Ще си позволите ли да губите време и пари? 
Здравната каса тихо и полека , дори коварно непредупредено въвежда електронизацията ни. Уж още няма реално въвеждане на ел-отчетите, а в последната декларация трябваше да се съобщи, чрез КОЯ ДЕНТАЛНА ПРОГРАМА ще се подават документите в РЗОК. Вие какво посочихте?
Има още доста неориентирани колеги, на които предлагам да използват последната предстартова промоция за софтуера на " Global dent" - дентална програма, която е предпочитана от мнозинството в страната ни, защото е лесна за ползване и настройки. Включилите се в нея ще могат да обменят помежду си инфо за пациенти, здравни книжки , ОСИГУРОВКИ и т.н., което е сигурна защита от глоби и проблеми.
Индивидуалното закупуване на програмата е на цена 144 лв. за едно работно място.
Промоционалната цена за кратък срок време е при мен

1/ Име и адрес на фирмата или друга регистрация + БУЛСТАТ
2/ ЛПК , РЦЗ-номер,
3/ Тел. за връзка + и-мейл
Бързото действие е гаранция за успеха, а ПРЕДВИДЛИВИТЕ използват GLOBAL DENT !
Очаквам активността ви, защото все пак усвояването на ИТ-навици изисква време, а то тече и не чака.
Ваш: д-р Куюмджиев
ПП. Миналата година промоционалната цена беше само 80 лв.

Д-р Станимир Куюмджиев
София-1978
София-1978
-
- чест потребител
Re: Предстартово предвиждане
Всеки един софтуер, който ни извива ръцете отзад, искайки годишна такса за лиценз, е губене на пари. Искам Фотошоп, Флаш - отивам плащам си като пич, дават ми лиценз, който работи без годишни такси. Купувам си уиндолз 1 път, не всяка година да кихам на чичо Гейтс.D-r Kuyumdjiev написа:Ще си позволите ли да губите време и пари?
- excalibur2
- специален член
- Обратна връзка:
Д-р Табаков, много ви благодаря за добрия отзив, който сте направили за нашия софтуер "Excalibur II". Ако имате желание наистина можем да обсъдим, какво не ви достига в него. Понякога не е възможно да видите всички възможности на софтуера, ако не го познавате в детайли. Ако желаете можете да ми пишете или да се свържете с мен по телефона. Мисля че разпечатването на допълнителна бланка, която смятате за важна и отчет към РЦЗ е лесно осъществимо.д-р Табаков написа:Колеги, в от доста време чопля различни демота на стоматологични софтуери, но вече съм тотално объркан, че няма достатъчно читав. Досега най-са ми допаднали Excalibur II и Dentist. Екскалибура е нещо, което трябва да го има всяка практика - подробен и прецизен по отношение данни, диагнози и лечение на на пациентите. Срещам проблеми с някои неща- мисля, че печати само амбулаторни листове по НЗОК и спецификации. Все още съм в етап на работа с касата и бих искал да може да печата всички бланки, дори и оназ прословута 3"А", която донесе честитки на много пловдивски колеги. Бих искал софтуерът да има и възможност да съставяме бърз отчет към РЦЗ, като дава данни за посещения, брои обтурации, коренови лечения и пр.
Благодаря предварително!
Приятна седмица!
д-р Иван Йовчев : www.YovDent.com
софтуер : www.EXCALIBURII.com
БЪЛГАРСКО ЕНДОДОНТСКО ОБЩЕСТВО www.beo-bg.org
София 1990
софтуер : www.EXCALIBURII.com
БЪЛГАРСКО ЕНДОДОНТСКО ОБЩЕСТВО www.beo-bg.org
София 1990
-
- потребител
- Обратна връзка:
Наивен опит за....
Колеги,
Направих може би наивен епистоларен опит да изясня малко софтуерната ни ситуация с НЗОК и ето резултата - коментарът е излишен...
=================================================================================
Уважаема г-жо Управител на НЗОК, Д-р Нели Нешева,
Позволете да Ви се представя - д-р Станимир Куюмджиев, лекар по дентална медицина от Пазарджик.
Бих искал от моe и надявам се от името на денталното съсловие на България, да Ви изложа един проблем,породен от необяснимото бездействие на НЗОК в продължение на вече повече от две години. Цитирам текст от НРД 2009 и 2010 г (като подобен е текста и за 2011 г.):
Чл. 22: Изпълнителят отчита месечно реализираната дейност, съгласно чл. 2,т. 1 и т. 2 с електронен отчет за извършената дейност на ЗЗОЛ, отразена в амбулаторни листове в определен от НЗОК формат.
Т. н. "формат за електронно разчитане" на подадената по Интернет или на диск дентална информация беше уж създаден отдавна и подложен на тест, но така и не бе публикуван в общественото пространство, което и стопира този ни контакт със здравната каса. До ден днешен електронното отчитане не влезна в действие, следователно НЗОК едностранно нарушава договора помежду ни - ситуация странна за претендираща да е европейска ЗОС.
Как реагираха на горното българските лекари по дентална медицина и какво им коства това? Като стриктни и доверчиви договорни партньори, аз и много колеги си закупихме още през 2008 г. ,когато усилено се заговори от служители на НЗОК за предстоящата реформа, нужната апаратура: компютри,принтери, съответен софтуер и електронен подпис. Трескаво започнахме да усвояваме непривичните ни дотогава знания и умения за работа с ИТ - съответно се плащаше на е-специалисти за обучението. В момента предполагам че поне 50% от стоматолозите са готови за съвременно електронно администриране, но от страна на НЗОК то не се случи и продължаваме да губим време и нерви в чакане по офисите на РЗОК, като за доста колеги от периферията това е свързано и с не малки транспортни разходи. Да не говорим за екологичния проблем - похабените тонове хартия, т.е. ценни горски масиви.
През тези 2009 и 2010-та години от страна на Здравната каса струяха само мъгливи недомлъвки по проблема. Необяснимо е, защо сега в момент на криза, се пропуска една възможност за икономия на персонал и хартия, до каквато ел-отчетът би довел. Отделно и до по-точна статистика и по-ясен поглед върху денталното здраве на българите.
Уважаема г-жо Управител, бих желал аз и съсловието ми да бъдем осведомени за предполагаемия по-точен срок за въвеждане на електронното администриране, тъй като ни предстои до дни ново абониране за ел-подпис и дентален софтуер за работа с НЗОК- т.е. нови разходи. Трябва да сме наясно, дали имаме пред себе си отговорен договорен партньор или контактуваме със старомодна административна система. Надявам се в законоустановения срок да бъда информиран на адрес:
Гр. Пазарджик, ул. „К.Величков” 26, ет. 3
или
koumdjiev@abv.bg
С уважение: д-р Станимир Куюмджиев,
0888 890301 034 988849
21.01.2011 г.
ПП. Как е възможно НЗОК да няма официален ел-адрес (e-mail) ?
=======================================================================================================
НЗОК До д-р Станимир Куюмджиев
Изх. 11-01-17/22.03.11 Ул. „ К . Величков” 26
Гр. Пазарджик
НЗОК В отговор на Ваше писмо, наш вх. N 11-01-17/24.01.2011 г.
Уважаеми д-р Куюмджиев,
Във връзка с направените констатации, изложени в горецитираното писмо, бих желала да Ви уведомя, че изграждането и развитието на Интегрираната информационна система на НЗОК е един от приоритетите на нейното ръководство и усилено се работи за реализирането им, отчитайки предимствата на електронната обработка.
При изграждането на ИИС на НЗОК обхвата постепенно бе разширяван. Успоредно с това се разработи електронната услуга „Подаване на отчети от ИМП” от интернет портала на НЗОК, с тенденция да се обхванат всички договорни партньори на НЗОК.
В най-близко бъдеще ще стартира и електронното отчитане на лекарите по дентална медицина
По отношение на информацията, съдържаща се в отчетите на лекарите по дентална медицина Ви уверявам, че тя се съхранява и поддържа в информационни масиви, извън ИИС на НЗОК.
Управител на НЗОК:
Д-р Нели Нешева
===================================================================
Народът ни е казал умно: "Трай коньо за зелена трева!" ...т.е. за електронизация на НЗОК. Има да си губим времето по опашки в касата, сума ти колеги ще се правят на последователи на Паисий и ще дращят с пачите си пера по купени вероятно от д-р Кехайов бланки. Вероятно някои юристи се чудят, как така ДЪРЖАВНА институция сама нарушава собственоизмисления си договор, но никой не протестира и не я съди за наложени излишни разхди, нерви и пропуснати ползи. Затова посланик Уорлик заявява, че БГ-правото мери с различни аршини, нооо...не не е открил Америка...
Направих може би наивен епистоларен опит да изясня малко софтуерната ни ситуация с НЗОК и ето резултата - коментарът е излишен...

=================================================================================
Уважаема г-жо Управител на НЗОК, Д-р Нели Нешева,
Позволете да Ви се представя - д-р Станимир Куюмджиев, лекар по дентална медицина от Пазарджик.
Бих искал от моe и надявам се от името на денталното съсловие на България, да Ви изложа един проблем,породен от необяснимото бездействие на НЗОК в продължение на вече повече от две години. Цитирам текст от НРД 2009 и 2010 г (като подобен е текста и за 2011 г.):
Чл. 22: Изпълнителят отчита месечно реализираната дейност, съгласно чл. 2,т. 1 и т. 2 с електронен отчет за извършената дейност на ЗЗОЛ, отразена в амбулаторни листове в определен от НЗОК формат.
Т. н. "формат за електронно разчитане" на подадената по Интернет или на диск дентална информация беше уж създаден отдавна и подложен на тест, но така и не бе публикуван в общественото пространство, което и стопира този ни контакт със здравната каса. До ден днешен електронното отчитане не влезна в действие, следователно НЗОК едностранно нарушава договора помежду ни - ситуация странна за претендираща да е европейска ЗОС.
Как реагираха на горното българските лекари по дентална медицина и какво им коства това? Като стриктни и доверчиви договорни партньори, аз и много колеги си закупихме още през 2008 г. ,когато усилено се заговори от служители на НЗОК за предстоящата реформа, нужната апаратура: компютри,принтери, съответен софтуер и електронен подпис. Трескаво започнахме да усвояваме непривичните ни дотогава знания и умения за работа с ИТ - съответно се плащаше на е-специалисти за обучението. В момента предполагам че поне 50% от стоматолозите са готови за съвременно електронно администриране, но от страна на НЗОК то не се случи и продължаваме да губим време и нерви в чакане по офисите на РЗОК, като за доста колеги от периферията това е свързано и с не малки транспортни разходи. Да не говорим за екологичния проблем - похабените тонове хартия, т.е. ценни горски масиви.
През тези 2009 и 2010-та години от страна на Здравната каса струяха само мъгливи недомлъвки по проблема. Необяснимо е, защо сега в момент на криза, се пропуска една възможност за икономия на персонал и хартия, до каквато ел-отчетът би довел. Отделно и до по-точна статистика и по-ясен поглед върху денталното здраве на българите.
Уважаема г-жо Управител, бих желал аз и съсловието ми да бъдем осведомени за предполагаемия по-точен срок за въвеждане на електронното администриране, тъй като ни предстои до дни ново абониране за ел-подпис и дентален софтуер за работа с НЗОК- т.е. нови разходи. Трябва да сме наясно, дали имаме пред себе си отговорен договорен партньор или контактуваме със старомодна административна система. Надявам се в законоустановения срок да бъда информиран на адрес:
Гр. Пазарджик, ул. „К.Величков” 26, ет. 3
или
koumdjiev@abv.bg
С уважение: д-р Станимир Куюмджиев,
0888 890301 034 988849
21.01.2011 г.
ПП. Как е възможно НЗОК да няма официален ел-адрес (e-mail) ?
=======================================================================================================
НЗОК До д-р Станимир Куюмджиев
Изх. 11-01-17/22.03.11 Ул. „ К . Величков” 26
Гр. Пазарджик
НЗОК В отговор на Ваше писмо, наш вх. N 11-01-17/24.01.2011 г.
Уважаеми д-р Куюмджиев,
Във връзка с направените констатации, изложени в горецитираното писмо, бих желала да Ви уведомя, че изграждането и развитието на Интегрираната информационна система на НЗОК е един от приоритетите на нейното ръководство и усилено се работи за реализирането им, отчитайки предимствата на електронната обработка.
При изграждането на ИИС на НЗОК обхвата постепенно бе разширяван. Успоредно с това се разработи електронната услуга „Подаване на отчети от ИМП” от интернет портала на НЗОК, с тенденция да се обхванат всички договорни партньори на НЗОК.
В най-близко бъдеще ще стартира и електронното отчитане на лекарите по дентална медицина
По отношение на информацията, съдържаща се в отчетите на лекарите по дентална медицина Ви уверявам, че тя се съхранява и поддържа в информационни масиви, извън ИИС на НЗОК.
Управител на НЗОК:
Д-р Нели Нешева
===================================================================
Народът ни е казал умно: "Трай коньо за зелена трева!" ...т.е. за електронизация на НЗОК. Има да си губим времето по опашки в касата, сума ти колеги ще се правят на последователи на Паисий и ще дращят с пачите си пера по купени вероятно от д-р Кехайов бланки. Вероятно някои юристи се чудят, как така ДЪРЖАВНА институция сама нарушава собственоизмисления си договор, но никой не протестира и не я съди за наложени излишни разхди, нерви и пропуснати ползи. Затова посланик Уорлик заявява, че БГ-правото мери с различни аршини, нооо...не не е открил Америка...

Д-р Станимир Куюмджиев
София-1978
София-1978
-
- редовен потребител
D-r Kuyumdjiev последно от касата ми казаха че се е отложило въвеждането на ел. отчитане за неопределено време, тъй като са излезнали други приоритети/ тоест няма пари за това/ . Аз лично не смятам че имаме кой- знае какво да отчитаме,визирайки пакета от дейности! Явно и от касата са стигнали до този извод и затова не бързат! Истината е че рано или късно всичко в здравеопазването трябва да мине в ел. вариант, както е в цяла Европа!
Софтуер
За София безплатно демонстрирам възможностите за електронно отчитане на групови и индивидуални практики и XML-отчетите с програмен продукт "Dent Tool"на място при наличие на компютър или на мой преносим.
Няма невъзможност - има необходимост!
Щш се отчитаме май-май електронно в близката година.
Интересно би било да се пусне пак анкетата, колко процента кой софтуер ползват.
Другото нещо което искам да споделя е, че ползвам дел лаптоп който си дойде с линукс ubuntu и ми върши работа, дори му посвикнах но сега със този софтуер за нзок ще минавам на windows явно. Та има ли софтуер който ще върви под линукс а чух и за онлайн уеб базирани което сякаш не е лоша идея откъм сигурността на базата данни. Ако има някой запознат с въпроса ще ми е интересно да чуя, че несъм сам.
По моята логика ако мина на друга операционна система тя ще е нелегална и неми харесва идеята особенно ако е и в кабинета а да си плащам за прозорец неми се нрави.
Другото нещо което искам да споделя е, че ползвам дел лаптоп който си дойде с линукс ubuntu и ми върши работа, дори му посвикнах но сега със този софтуер за нзок ще минавам на windows явно. Та има ли софтуер който ще върви под линукс а чух и за онлайн уеб базирани което сякаш не е лоша идея откъм сигурността на базата данни. Ако има някой запознат с въпроса ще ми е интересно да чуя, че несъм сам.
По моята логика ако мина на друга операционна система тя ще е нелегална и неми харесва идеята особенно ако е и в кабинета а да си плащам за прозорец неми се нрави.
- Божидар Кафелов
- редовен потребител
Здравейте, Lio! Търсил съм софтуеър за Линукс, но мисля, че открих 1, но той е толкова нелицеприятен и труден за ориентация, че набързо се отказах. Компаниите нямат и сметка да произвеждат версии за Линукс, защото не са много зъболекарите, които ползват тази ОС. Може да не минавате на Windows, просто инсталирайте виртуална машина (със сигурност в Убунту форума има How-To) и на виртуалната машина сложете един XP. Също може да пробвате Wine - програма, с която се подкарват Windows-приложения под Линукс - Wine HQ!
Коя версия на Убунту ползвате? Това е една от малкото Линукс дистрибуции, които са направени за крайни потребители, които не са на ти със sudo командите!
Поздрави,
Божо
Коя версия на Убунту ползвате? Това е една от малкото Линукс дистрибуции, които са направени за крайни потребители, които не са на ти със sudo командите!
Поздрави,
Божо
-
- чест потребител
Виртуална машина лесно се подкарва с VirtualBox. За инсталирането под Ubuntu или други дистрибуции има много добри упътвания в интернет. Възможно е цялата виртуална папка на съотвената машина да я запишете на флашка, но заради постоянното четене и записване на информация върху флашката, докато работи машината, флашката се прецаква доста бързо. Също е възможно и отдалечен достъп до виртуалната машина - тя може да работи например вкъщи, а да имате достъп от кабинета. Е трябва и интернета да е читав и да не прекъсва.
Тествал съм ExcaliburII и Hipocrates D-Lite с wine и работят добре. Преди няколко години с един приятел компилирахме и тествахме под Linux това - http://www.opendental.com . Доста подробен софтуер, естествено няма функция за нзок, но пък покрива май цялата стоматология
В момента пишат, че текущите им настолни версии работят на уиндоус и ако трябва да се подкара на линукс ще трябва няколкомесечен труд на програмист.
Тествал съм ExcaliburII и Hipocrates D-Lite с wine и работят добре. Преди няколко години с един приятел компилирахме и тествахме под Linux това - http://www.opendental.com . Доста подробен софтуер, естествено няма функция за нзок, но пък покрива май цялата стоматология

-
- потребител
- Обратна връзка:
Анкета?
Колеги,
Тук се чу вече идеята да се актуализира АНКЕТАТА - кой кой софтуер за работа с НЗОК ползва. Предлагам да се поднови гласуването - любопитно е да се знае, нали?
Тук се чу вече идеята да се актуализира АНКЕТАТА - кой кой софтуер за работа с НЗОК ползва. Предлагам да се поднови гласуването - любопитно е да се знае, нали?
Д-р Станимир Куюмджиев
София-1978
София-1978
- Божидар Кафелов
- редовен потребител
Колега noa, как се справяте със специфичните приложения за Уиндоус - Wine, виртуална машина...? На мен ми се иска да направим клиниката MacOS базирана, но ще е трудно от финансова гледна точка и отново от гледна точка на съвместимост на рентгени, интраорални камери и т.н. Другото, което ме притеснява е миграцията на колегите от Уиндоус към Убунту, макар и слоганът на Убунту да е "Linux for human beings" 
Поздрави,
Божо

Поздрави,
Божо
-
- чест потребител
Д-р Божидар Кафелов успех с избора на софтуер благодаря за отговорите. Имам 3 машини с убунту 10.4 две и едната с последния убунту 11 нещоси имам и уиндоус 7 легален.
Виртуалната машина ще е последната опция струвамисе когато имах време да поровя гугъл попаднах на 2 онлайн варианта на стом софтуер, което за момента ме впечатлява най-много. Сървърите по трудно губят база данни а в кабинета ще има и ангажимент за бекъп и др.. губене на време инсталации ъпдейти.
С wine ги пробвах всички демо версии що имах лудница е с бъговете и няма кой да помогне.
Наистина колко колеги ползват легален софтуер в кабинета?
Виртуалната машина ще е последната опция струвамисе когато имах време да поровя гугъл попаднах на 2 онлайн варианта на стом софтуер, което за момента ме впечатлява най-много. Сървърите по трудно губят база данни а в кабинета ще има и ангажимент за бекъп и др.. губене на време инсталации ъпдейти.
С wine ги пробвах всички демо версии що имах лудница е с бъговете и няма кой да помогне.
Наистина колко колеги ползват легален софтуер в кабинета?