Премахване на задължителното членство?

Тук е мястото да обсъдим дейността на съсловната ни организация
ka_dent
нов потребител
нов потребител
Мнения: 43
Регистриран на: Чет Юни 22, 2006 8:57 am
Местоположение: gr. Ruse

Премахване на задължителното членство?

Мнение от ka_dent »

Какво ви е мнението за законопроекта на правителството, който предвижда премахване на задължителното членство в БЗС? Предполагам много колеги отдавна чакат този момент, но дали става въпрос само за спестяването на 100 лв? Аз се съмнявям, че правителството се е загрижило за нашите конституционни права и правото ни на избор. Моето мнение е, че хората които ни управляват в момента не са носили нищо добро за българия- нито днес, нито в близкото или по-далечно минало. Още повече се съмнявам в добрите им намерения като се има впредвид, че законопроекта е внесен от човек(ако може да се нарече така) като Татяна Дончева. Все повече се говори, че целта е да се разбие БЗС и БЛС за да няма една силна организация, която да ни представя в договорния процес със здравната каса и не само там. И така догодина дали няма да ни чакат по 4 манипулации за възрастни по 10лв? Искам да подчертая, че нямям никаква връзка с ръководните постове в БЗС и си плащам членския внос като всички вас. Сигурно темата няма да е интересна на колегите, които не работят със здравната каса, но ще се радвам да чуем и тяхното мнение.
Аватар
bateto_007
редовен потребител
редовен потребител
Мнения: 375
Регистриран на: Сря Авг 30, 2006 9:52 am

Мнение от bateto_007 »

Против задължителното членство съм
Аватар
boni_dent
чест потребител
чест потребител
Мнения: 288
Регистриран на: Пет Фев 24, 2006 6:13 am
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Мнение от boni_dent »

Предпочитам да ме "работи" колега,от колкото някакъв "килийник"с първи клас-държавен чиновник:примерно син на някакъв дъртак от министерство на зравеопазването.Съгласен съм с колегата, тия никога не са ни носили добро.Незнам -там по една друга тема във форума-колко са се намножили циганите, НО-тия са за мен- плодовити като зайци-КРАЙ нямат.
"ЛЕКА И ДОХОДОНОСНА"
д-р Бойко Николов
СФ-София 1991
http://www.bonident-bg.com/.
БЪЛГАРСКО ЕНДОДОНТСКО ОБЩЕСТВО http://www.beo-bg.org
Dentsmile
потребител
потребител
Мнения: 63
Регистриран на: Пет Май 26, 2006 6:44 pm
Местоположение: Варна

Мнение от Dentsmile »

Аз съм ЗА съществуването на съсловна организация.Напълно наясно съм колко слабости има съществуващия съюз, но без него попадаме директно под управлението на РЦЗ и МЗ, което ни връща към държавното здравеопазване..Основните проблеми в момента идват именно от тези институции и работещи в тях буквочетци.Именно съсловната организация е тази,която се опитва да премахне недосмислици измислени от хора , които не правят разлика между кариес и пулпит.БЗС и комисиите по етика , както и арбитражните комисии са тези ,който защитават интересите и правата ми.А членовете на тези комисии са колеги,който защитават интереса на съсловието,защото са част от него.И между другото са избрани именно от нас.
Така че е смешно изказване от сорта: "Не получавам нищо срещу парите си,само глупав вестник,който струва стотинки" . Получаваме защита дори от собствените си грешки,защото никой не е безгрешен.А и се замислете ,защо например юристите не ликвидират собствената си организация?И защо фармацевтите сега изграждат своя такава,както и други съсловия.Мисля че е време да мислим радикално и да правим промените,а не да вървим по течението и да бъдем стотинчовци / извинете,но членският внос за месец е 8.33лв /.Промените в БЗС зависят от самите нас !Така че мисля че изборът трябва да е не дали да си дадем паричките за годината или не,а дали да се управляваме ние или да сме изцяло подчинени на МЗ и РЗЦ /а всички сме се сблъскаи със служителите там и знаем как се работи/.
Д-р Христина Арнаутска
Аватар
Alexandra
специален член
специален член
Мнения: 1081
Регистриран на: Сря Ное 08, 2006 12:59 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от Alexandra »

Аз също съм за премахване на задължителното членство. Но в случая с този законопроект, въпросът опира до нашите интереси - да се избере по - малкото зло. Защото с този законопроект наистина искат за разбият БЗС и БЛС, за да може касата сама да определя правила, цени - въобще - да си прави с нас каквото си поиска. Така че, въпросът въобще не опира до 100- те лева, замислете се! :roll: :roll: :roll: В цял свят съсловните организации са силни и защитават съответните интереси. :!: :!: :!: Въобще не се заблуждавайте, че като се премахне задължителното членство, ще си живейкаме спокойно. В момента ние, стоматолозите сме относително самостоятелни, въобще не ми се мисли, ако се върне старото положение - непрекъснато да ни ревизират не само от ХЕИ, здр.каса, ами и от РЦЗ, здравни отдели и пр. Друг е въпросът, че и ръководството на нашия съюз не е ясно чии интереси защитава :) :) :)
zubka
чест потребител
чест потребител
Мнения: 173
Регистриран на: Пон Юни 19, 2006 9:35 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от zubka »

Dentsmile написа:
:thumb:
Аватар
irra_56
потребител
потребител
Мнения: 56
Регистриран на: Сря Ное 02, 2005 2:23 pm
Местоположение: Obzor
Обратна връзка:

Мнение от irra_56 »

Александра е абсолютно права-РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ !! Отново са решили да ни го приложат управляващите.Действало е от векове-и при нас ще подейства ако се подведем. :shock: :shock:Който не е работил в дивите времена когато партийнияте секретари налагаха наказания и глоби-нищо не знае. Не ми е много приятно когато подавам 100 левчета-все пак съм си ги изработила с ръчичките си-но....откажем ли се от съюза....знам ли...
Аватар
д-р Аспарухов
редовен потребител
редовен потребител
Мнения: 354
Регистриран на: Чет Мар 09, 2006 10:00 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от д-р Аспарухов »

Защо толкова ви плаши касата - те не могат да подпишат договор едностранно, ако ние не го приемем кой ще прави зъбите - чиновниците в касата ли?

Да не би сегашният договор да ви удовлетворява? Да не би да ви е питал някой? По всеобщо мнение първия договор бе най-добър за съсловието, а нали при несъгласие с нова рамка на договора остава в сила досегашния. Защо тогава бе подписан договор с по неизгодни за нас условия?

Лошото е, че не си знаем правата - разбира се, че ХЕИ трябва да прави проверки - ние практикуваме медицина, трябва да отговаряме на съответните условия - важното е да не се стига до тормоз, но това зависи от нас - ако спазваме правилата и си отстояваме правата - какво могат да ни направят? Като граждани имаме не само задължения, но и права!

И защо се притеснявате, че няма кой да ни "работи"? Желаещи много, дали ще го позволим отново зависи само от нас.

За съжаление съюза не успя да се справи с най-важните задачи: не постави правилата за добра практика, не успя да осигури след дипломна квалификация, провали се с минималните цени, имаме ужасяващ обществен имидж и никакво лоби.

Говорите за силна организация? Коя по точно? Че нашия съюз подписва още на бял лист хартия. Виж за лекарския съюз - евала!
Това е истинската причина за това което се случва - ще разбият лекарския съюз, който макар и късно и не особено адекватно се опита да защити интересите на членовете си.

Организации на стомотолозите е имало и винаги ще има, дали ще са доброволни или не - не е най-важното, въпроса е каква работа ще вършат и какво ще донесат на своите членове.
Аватар
Dr.Alexandrov
чест потребител
чест потребител
Мнения: 263
Регистриран на: Нед Дек 04, 2005 10:34 pm
Местоположение: Sofia

Мнение от Dr.Alexandrov »

:thumb:
Д-р Чавдар Александров, СФ-София '96
Your lips move but I can't hear what you're saying...
Аватар
Д-р Къртев
редовен потребител
редовен потребител
Мнения: 450
Регистриран на: Чет Мар 02, 2006 12:40 am
Местоположение: Пловдив

Мнение от Д-р Къртев »

Професията ни е възпитала като абсолютни индивидуалисти.Всеки работи сам,решенията си взима сам,отпуската си определя сам,като не му се работи си заключва кабинета и отива някъде(не сам надявам се :lol: ) Може да се приеме,че задължителното членство е някаква форма на ограничение върху свободата на избора ни.Но не си правете илюзии ,че някой се е загрижил за правата ви.Ще бъдем пълни глупаци ако заради едно лицемерно законодателно решение се разбягаме от съюза(колкото и кусури да има в този момент) и се натресем в лапите на чиновници дето и понятие си нямат от естеството на професията ни.Даже е добре да покажем зъби и характер и поне една година никой да не напуска-дори ей така-на инат!Говорим за гражданско общество коректив на управляващите- нека да се опитаме да бъдем част от това общество и да оправдаем славата си като много сплотено съсловие(тая слава не знам от къде идва ама докторите все това разправят :rofl: )
P.S. Ако някой реши да ме рендосва че съм голям фен на БЗС- не съм!
Склерозата ще ни направи нови хора!
Аватар
boni_dent
чест потребител
чест потребител
Мнения: 288
Регистриран на: Пет Фев 24, 2006 6:13 am
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Мнение от boni_dent »

Някой да ми отговори:защо Миков се е загрижил за моите демократични права точно сега-а не бе загрижен да кажем през 1999/2000г.
p.s. Проблемите в съюза могат и трябва да се решат от всички нас
"ЛЕКА И ДОХОДОНОСНА"
д-р Бойко Николов
СФ-София 1991
http://www.bonident-bg.com/.
БЪЛГАРСКО ЕНДОДОНТСКО ОБЩЕСТВО http://www.beo-bg.org
Аватар
Д-р Къртев
редовен потребител
редовен потребител
Мнения: 450
Регистриран на: Чет Мар 02, 2006 12:40 am
Местоположение: Пловдив

Мнение от Д-р Къртев »

Зъболекарят поскъпва заради поправката “Гайдарски”
Монитор

д-р Николай Шарков
Зъболечението ще поскъпне, поради промяна в Закона за съсловните организации, станала известна като поправката "Гайдарски". С въвеждане на доброволно членство към Българския зъболекарски съюз (БЗС), ще се спре разширяването на стоматологичните пакети за деца и възрастни, което ще доведе до доплащане за денталните услуги в големи размери.
Това коментира д-р Николай Шарков, председател на УС на БЗС вчера. Приложените промени ще доведат до нарушаване на правата на пациентите като потребители, твърди специалистът.
"С премахването на задължителното членство се ликвидира договорното начало, което означава че няма да съществуват ясни и точни взаимоотношения между пациент и зъболекар.", добави д-р Шарков. Това е единственият сектор, който не е създал условия за корупция, защото стоматологичната помощ е базирана на ясни и точни правила, които сега ще се нарушат, категоричен бе докторът. Друго последствие на промяната в закона е одържавяването на стоматологичната система, което ще ни върне към въвеждането на листи за чакащи и завързване към един и същи зъболекар за дълъг период от време. "Доброволното членство ще доведе до липсата на контрол, който сега се осъществява от Комисиите по етика към БЗС", обясни д-р Шарков.В задължителното здравно осигуряване са въведени основни принципи за качество, новостите в закона ще създадат липса на гаранция за такива, коментира лекарят.
"Несъществуването на единна съсловна организация, ще създаде опасност от попадане на неук лекар", разкри проф. Тодор Пеев, член на Софийския факултет по дентална медицина. Една част от зъболекарите ще останат извън БЗС и няма да посещават, провеждащото се от него обучение за допълнителна квалификация, допълни той. Те ще останат на първоначалното си равнище от знания, дадено им от факултета и няма да са запознати с нововъденията, продължи професорът. Непрофесионалисти в денталната медицина са внесли законопроекта, не е питан никой от компетентните фактори, добави Пеев. /КРАЙ/
Това е от вестник "Монитор".Пак започваме да четем във вестниците интервюта от които нищо не се разбира защото журналистите са по подробни ако има размазани трупове или ново внуче.От горенаписаното на редовия читател само думата "поскъпване" ще залепне в съзнанието му изтерзано от многократното й повтаряне в ежедневнието :snooty:
Склерозата ще ни направи нови хора!
Аватар
boni_dent
чест потребител
чест потребител
Мнения: 288
Регистриран на: Пет Фев 24, 2006 6:13 am
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Мнение от boni_dent »

Това ми прилича като написаното от моята любима журналистка Мира Радева от в. "Труд"по време на старта на здравната реформа:"стоматолозите ще взимат от НЗОК по 23,48 на час, 8часа на ден,20 работни дни -3756,80лв"/егати кожодерите/ -дай боже всеки му.
Честито на печелившите от мен и Мира :lol:
"ЛЕКА И ДОХОДОНОСНА"
д-р Бойко Николов
СФ-София 1991
http://www.bonident-bg.com/.
БЪЛГАРСКО ЕНДОДОНТСКО ОБЩЕСТВО http://www.beo-bg.org
dr.Petar Duchev
почетен член
почетен член
Мнения: 918
Регистриран на: Пет Дек 23, 2005 6:09 pm
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от dr.Petar Duchev »

Явно хората от съюза здраво са се уплашили,че ще останат без членска маса и "плачат" на всички медий,които им дават трибуна! :D Д-р Шарков даже, не се свени да заплашва,че ще ни изкара на протест!
"Няма попътен вятър само онзи,който не знае къде отива"
Сенека
Аватар
Д-р Къртев
редовен потребител
редовен потребител
Мнения: 450
Регистриран на: Чет Мар 02, 2006 12:40 am
Местоположение: Пловдив

Мнение от Д-р Къртев »

:rofl: Само не разбирам за какво ще е протеста.80 процента ще протестираме дето 20 процента не щат да стоят в съюза ли?Или да не ни махат задължението за членство щото не знаем какво да правим и ще вземем да се лутаме като мухи без глави? Не си спомням някъде някой да е протестирал за премахване на ограничения и задължения,но ето иде и това чудо.Ура! :drinks:
P.S.Вместо манифестации ,по-добре да се обясни на тези 20 процента от колегите(предполагам че са по-малко) какви капани крие "свободата" ,но лошото е че всичко сега изглежда като "гузен негонен бяга".
Склерозата ще ни направи нови хора!
Аватар
д-р Аспарухов
редовен потребител
редовен потребител
Мнения: 354
Регистриран на: Чет Мар 09, 2006 10:00 am
Местоположение: София
Обратна връзка:

Мнение от д-р Аспарухов »

А защо решихте, че са 20%, а не повече?. Разберете, че е нужна промяна. Независимо от мотивите на управляващите, премахнването на задължителното членство може да ни донесе само полза. Така СЪЮЗЪТ ще трябва да докаже, че ни е необходим, че ще защитaва правата и най-вече интересите ни. Отново питам, защо БЗС се грижи за интересите на пациентите, а не обръща никакво внимание на съсловието? Нека някой от застъпниците на тезата ЗА задължителното членство, да отговори какво точно е направил съюза за съсловието като цяло.

Във всяка една медийна изява на ръководството се набляга на повишаване на цените и колко лошо и необосновано е това!
Последно промяна от д-р Аспарухов на Вто Мар 20, 2007 8:07 am, променено общо 1 път.
Аватар
Д-р Къртев
редовен потребител
редовен потребител
Мнения: 450
Регистриран на: Чет Мар 02, 2006 12:40 am
Местоположение: Пловдив

Мнение от Д-р Къртев »

:clap: Съгласен съм!Дано имо отрезвяващ ефект върху дейноста на съюза и е от полза за всички.
Склерозата ще ни направи нови хора!
Аватар
д-р Венелинов
модератор
модератор
Мнения: 1737
Регистриран на: Пон Окт 31, 2005 6:22 pm
Местоположение: Varna
Обратна връзка:

Мнение от д-р Венелинов »

д-р Аспарухов написа:А защо решихте, че са 20%, а не повече?. Разберете, че е нужна промяна. Независимо от мотивите на управляващите, премахнването на задължителното членство може да ни донесе само полза. Така СЪЮЗЪТ ще трябва да докаже, че ни е необходим, че ще защитaва правата и най-вече интересите ни. Отново питам, защо БЗС се грижи за интересите на пациентите, а не обръща никакво внимание на съсловието? Нека някой от застъпниците на тезата ЗА задължителното членство, да отговори какво точно е направил съюза за съсловието като цяло.

Във всяка една медийна изява на ръководството се набляга на повишаване на цените и колко лошо и необосновано е това!
Абсолютно съм съгласен с д-р Аспарухов.
Според мен, ако премахнат задължителното членство голяма част от колегите ще останат само членове на сдружението. Освен това не забравяйте, че вече има БЕО, БОПОИ, БАЕС, имплантологичното (не се сещам за името му). Това също са организации, които са създадени да защитават интересите на членовете си.
А всички колеги, които останат сами рано или късно ще се включат в една или друга организация. Убеден съм!
- Пловдив 2000
- Българско Ендодонтско Общество
- "Робът се стреми към свобода, свободният-към съвършенство" Гоце Делчев
ka_dent
нов потребител
нов потребител
Мнения: 43
Регистриран на: Чет Юни 22, 2006 8:57 am
Местоположение: gr. Ruse

Мнение от ka_dent »

И аз съм съгласен с д-р Аспарухов. Явно големия трън в случая е БЛС и за да го разбият неминуемо ще ни засегнат и нас.
Доколкото знам в цяла Европа членството в съсловната организация е задължително, а там където има повече организации са обединени в една обща камара. Затова силно се съмнявам в добрите намерения на тия дето ни управляват.
По отношение на медицината, пазара на труда скоро ще се отвори напълно и си мисля, че до 10тина години България ще остане без лекари. Всеки който вземе специалност ще драсва навън. Как мислите?
д-р красимир бумбаров
нов потребител
нов потребител
Мнения: 43
Регистриран на: Нед Фев 18, 2007 5:54 pm
Местоположение: асеновград

членски внос

Мнение от д-р красимир бумбаров »

напълно съм съгласен с колегите, които чакат с нетърпение отпадането на задължителното членство Не виждам какво и направил съюза за защитата на своите членове освен да събира членския внос/а защо да се плащат и още 50% чл.внос ако работиш в друга колегия / така ежегодно плащам 150 лв. само за два броя вестника .
Така ,че с нетърпение чакам свободата!
колкото до изискванията от други контролни органи ,ние така или иначе сме задължени да ги спазваме и колкото по-бързо се научим на правилата на играта по-добре за самите нас,а не да се плашим от дъмпинг цените на колеги с нелигитимни практики и да се оплакваме от зъботехници които вършат и нашата работа.
Публикувай отговор