Правата ни!

Тук е мястото да обсъдим дейността на съсловната ни организация
Аватар
Dr.McHill
чест потребител
чест потребител
Мнения: 242
Регистриран на: Сря Ное 05, 2008 1:37 pm
Местоположение: БГ

Правата ни!

Мнение от Dr.McHill »

Колеги здравейте!

Искам да споделя с вас възмущението си от нещо което научих едва миналата седмица.Касае тези от нас които работят на % в клиники които имат сключен договор с НЗОК.Оказва се ,че такива клиники нямат никакво законово или съсловно ограничение за минималният % който трябва да плащат на стоматолози работещи за тях по пакети от НЗОК.Или с дуги думи казано,работодателят(клиника) може да реши да плаща на стоматолога работещ за него и 5 % ,и 10 % от изработеното.Ако щещ!!!!
И тук идва моят въпрос-какво прави нашият съюз за да защити правата на колегите работещи на %????По данни от други колеги знам,че през първите два Рамкови договора с НЗОК е имало ограничението от МИНИМУМ 35 % плащане на изработеното,а сега такова няма!Защо Съюза позволява на работодателя (който често даже не е и зъболекар) да си прави каквото си иска???Как така правата на колеги работещи на % не са защитени по никакъв,ама никакъв начин???Та нали и те плащат членски внос наравно ,и не по малко от всички?Непрекъснато се говори за това,че кабинетите по дентална медицина в София са твърде много,но в същото време по никакъв начин не се стимулират колегите решили да работят във вече съществуващи клиники.Напротив!!!Дават се някакви мизерни % от трудът им и никой от Съюза предназначен да защитава ДОСТОИНСТВОТО на всеки колега не се занимава с някаква регулация на отношенията между Работодател и нает Зъболекар!
Типично стана,ако зъболекарите решат да отстояват правата си ,да получат отговор от типа на "Ако не ти харесва,махай се!!!"Работодателите стават нагли в третирането на млади колеги и никой не го е грижа!А само си говорим как трябва да сме горди ,че сме Български стоматолози,а в същото време в отношенията с работодател сме някакви плюнки.Без права и защита.
И още нещо,докога Съюза ще бездейсвтва при явното скриване на данъци и осигуровки от страна на Работодателите???Как така Български Зъболекар ще бъде осигураван на мизерните 490 лв,а в същото време получава примерно 1000 лв кеш от работодателя си.И когато отидем в Банка д аискаме кредит ни третират по -зле от продавачи в бакалия,защото няма как да докажем реалният си доход.Защо няма начин да бъде накаран работодателя да превежда изработените пари по електронен начин директно в сметката на стоматолога,така както е в всички европейски държави????(и за което между другото има и наредба # 3)И не е ли отново нашият Съюз който трябва да се намесва при подобни явни нарушения(а те са масови!Масови!)
Аз много добре разбирам,че тук има конфликт на интереси защото много от работодателите в България са и редовни членове на Съюза,но и така не може да продължава.Какво ще постигнем ,ако не с ерегулират тези проблеми?Отваряне на нови и нови малки кабинетчета и подбиване на цени-ето какво!Защото утре колегата който е бил на % и с аму казали "Взимай 25 % от изработеното по НЗОК,(което прави 5 лв за пломбичка),и ако не ти изнася се махай!",ще си вдигне чукалата и ще си вземе кабинет под наем до същата тази клиника и ще направи цена на пломба от 15 лв и тогава всички ще пищиме ,как е възможно да се подбиват така цени!!!
Моите уважения към всички!Дано не съм ви отнел прекалено много време.
Бих искал да видя и взето отношения по повдигнатите въпроси от някой от СЗБ.Мерси!
Аватар
Dr.McHill
чест потребител
чест потребител
Мнения: 242
Регистриран на: Сря Ное 05, 2008 1:37 pm
Местоположение: БГ

Мнение от Dr.McHill »

Моля всички колеги работещи на % да вземат активно участие в тази тема.Споделете и вашите впечатления,защото съм сигурен,че проблемите за които говоря не са изолиран случай!
Аватар
d-r A.Petev
редовен потребител
редовен потребител
Мнения: 460
Регистриран на: Вто Юни 13, 2006 10:27 am
Местоположение: Haskovo

Мнение от d-r A.Petev »

Поздравления колега за откровения пост .Явно сте събрал много мъка и гняв от работодателят си .
Аз преди 3-4месеца бях от другата страна давах работа на мой млад и уважаван от мене колега ,на който му осигурявах работа и му давах 50% от заработеното от него + 1100 лв. сигурна заплата независимо от това колко работи , тя беше минимумът му ,като възнаграждение.
И знаете ли какво стана минимумът му стигаше и накрая започна да работи по 4-и часа на ден и накрая и парите не му стигаха и така ...
Медала колега винаги има две страни Вие сте много прав в гневът си , но не е ли редно да говорите с този който го предизвиква . Мислите ли ,че съюза може да направи нещо повече от това да Ви събере членският внос.
Да колега прав сте искрено се възхищавам на поста Ви !
А за парите ,който споменавате мисля ,че просто не си струва да работите там губите си времето.
д-р Антон Петев

БЪЛГАРСКО ЕНДОДОНТСКО ОБЩЕСТВО
Стоматологичен факултет-Пловдив 1997г.
Zabolekar.info
администратор
администратор
Мнения: 639
Регистриран на: Сря Май 17, 2006 8:20 pm
Местоположение: София

Мнение от Zabolekar.info »

Доскоро в София беше напълно в реда на нещата млади колеги да работят за 2-3 лева на час, при това горна граница. Д-р Петев - моите уважения за оформеното Ви заплащане. Жалко че са злоупотребили.
Аватар
boni_dent
чест потребител
чест потребител
Мнения: 288
Регистриран на: Пет Фев 24, 2006 6:13 am
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Мнение от boni_dent »

Според мен това са синдикални проблеми, а не съсловни не мислите ли,евала на д-р Петев-разковничето е в поста му-почвате да работите за себе си :wink:
"ЛЕКА И ДОХОДОНОСНА"
д-р Бойко Николов
СФ-София 1991
http://www.bonident-bg.com/.
БЪЛГАРСКО ЕНДОДОНТСКО ОБЩЕСТВО http://www.beo-bg.org
renydent
потребител
потребител
Мнения: 113
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 2:01 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от renydent »

Колеги,винаги има две страни.Аз съм от другата-за добро или лошо.Мога да да споделя моето мнение-мисля че в случая няма прави или криви.Няма закон който да определя работата на %.За съжаление се подписва фиктивен трудов договор.Скоро имах обява и млади колеги ми казваха -аз не искам трудов договор-нямаха елементарна представа за трудово законодателство да не говорим за изисквания на РЦЗ за тях.Друг пародокс-осигуровка на 4 часа -питам защо?Отговорът е че част от осигуровките си плащат те и защо да ги дават на държавата.Опитвам се на всеки да обясня ,но в крайна сметка мисля че ако те не се интересуват от себе си защо очакват друг да го направи.Не искам да изпадам в подробности че ми се поставяха условия-аз с деца не работя или пациенти от касата няма да обслужвам за тази цена.Така че и на двете страни е трудно-особено ако работодателят е колега.Всяко кореново минава през мен по един или друг начин,всяка мярка и ред други неща-повярвайте не е лесно.Но всички сме почнали от нищото и не може да не помогнеш на колегата.Има много кадърни млади хора,но и те както и ние имаме още да учим.Не мога да допусна да излезе некачествена работа от кабинета -все пак аз нося отговорноста наравно с тях.Сигурно не мога навсякъде да огрея и пропускам нещо,надявам се то да е малко.За съжаление чувала съм з а20% и смятам че е смешно .Лично при мен % е доста по висок,успявам да осигуря работа и двамата колеги,помощ и сигурност.Разчитам много на тях що се касае за нещо ново-от младите винаги има какво да се научи.Бях многословна и аз като колегата ,но и за мен тази тема е "болна".
Аватар
EXeCuTiOnER
чест потребител
чест потребител
Мнения: 231
Регистриран на: Чет Юли 02, 2009 7:26 am
Местоположение: Сливен

Мнение от EXeCuTiOnER »

Кажете ми какъв сладурчо трябва да си като ти дават 1100 база и после 50% от заработеното и тебе да те мързи да работиш??? Още повече това не е в София или Пловдив, а в Хасково :shock: . Ами да прецакаш такава възможност трябва да си абсолютен олигофрен! Факт е, че масово ти дават 25-30% и даже и те им се свидят, изключенията да не се обиждат, ама масата са така. Това е и причината да не искам да работя на прицент и в момента си търся кабинет под наем. Ама изскочи ли ми подобна оферта (което просто няма да стане) скачам с двата крака и ако трябва ще работя събота и наделя, че и нощни дежурства ще давам! И все пак ... хора всякакви .... малко хора оценяват помощта.
Search And Destroy !!!
Публикувай отговор