код 101 задължителен за деца . Като гражданска застраховка

Тук е мястото да обсъдим дейността на съсловната ни организация
dover
потребител
потребител
Мнения: 73
Регистриран на: Чет Яну 15, 2009 3:14 pm
Местоположение: Пловдив

код 101 задължителен за деца . Като гражданска застраховка

Мнение от dover »

Между трета и щеста година дете и родители са безпомощни без зъболекаря. Обучението на детето да посещава зъболекар е свързано с редица трудности .Държавната администрация трябва да работи за интересите на нацията.Ако код 101 не стане задължителен за страната ни за всички ще се отваря много работа . Най вече за скъпите кабинети и имплантираните зъби.Какво печели нацията от извадените зъби и поставените имплантати. Скъпо платени услуги колеги живеещи в професионален комфорт и неуспели колеги едвам свързващи двата края.Една голяма част от трудностите ни идват от липсата на регламент в отношенията ни. Може ли да дойде едно семейство с деца в зъболекарския кабинет ако няма задължителен елемент в тяхното поведение . При записване на дете за детска градина задължително се правят лабораторни и медицински изследвания включен ли е зъболекарския преглед . При записване за новата учебна година иска ли някой синята здравната книжка с регистриран код 101 за профилактичен преглед на детето и отразен статус в книжката.Ето идея за нашия председател на съюза нямам претенции за патент на идеята важното е всички да спечелят . Е ще има и загуба . За имплантолозите . Но добрата новина е че тя ще се разбере след двадесетина години . Този пост може и да не ми донесе материална печалба но нацията ще спечели със сигурност.След двадесет години от въвеждането на задължителност на код 101 ще има добри последствия за здравето на нацията и за съсловието . Защото ние трябва да получаваме заплата когато царят т.е Народа е здрав а не да го лекуваме когато е болен.Ако г-н Шарков приеме тази идея в значителна степен нащата дейност ще трябва да бъде обезпечена и с законадателна имициатива която да мине и през парламента и през законодателната власт. Това би задължило и заделянето на средства от здравната каса на пари с които да бъдат обезпечени всички граждани .Задължителен код 101 трябва да е и за възрастните .Не е ли подобно и да караш кола без застраховка . Е това е начина да си купим и автоклавите за които ни натискат от Европейския съюз
dover
потребител
потребител
Мнения: 73
Регистриран на: Чет Яну 15, 2009 3:14 pm
Местоположение: Пловдив

прегледи при децата до 18 год

Мнение от dover »

По време на социализма училищното зъболечение имаше двояка роля . При професионално отношение се лекуваха и преглеждаха децата . При по грубо отношение се е стигало и до тежки психотравми с много трудно преодоляване на страха от насилствено лечение. Според мен идеята за задължителен преглед на децата след тригодишна възраст ще има няколко разумни и добри последствия . На първо място ще се лекуват и профилактират усложненията на кариеса . Може да се предвидят и бюджетните разходи на ЗОК за задължителните прегледи и какво ще струват . Тези средства абсолютно трябва да се стремим да бъдат осигурени . Ето защо в дискусията мисля е необходимо да се иска съдействието на председателя на съюзната професионална организация за определяне на броя на децата до 18 год и възможните разходи по 6.44 на дете . Тези средства реално са заплатени от самоосигуряващите се и реално могат да бъдат използвани по предназначение. Държавният апарат в лицето на директори на училища могат да спуснат подобна заповед която да бъде съгласувана с министъра на здравеопазване и министъра на просветата. Инициативата за подобна среща може да дойде от нашия председател на професионалната ни организация . В разговорите трябва да учавства и ЗОК. Ето една изключително полезна и за нас кауза . При което държавния апарат в лицето на Министерството на образованието може да играе контролираща роля в смисъл без здравна книжка и нанесен преглед от зъболекар детето да му бъде отказвано прием в детска градина и лечебно заведение. За каква по маловажна причина например платена пътна застраховка глобата от пътна полиция какъв размер може да бъде например по спомен около 300 -400 лв или нещо от този род си спомням. Ето пример как държавния апарат може да бъде използван градивно за целите на здравето на нацията . А за нас е повече от очевидно че ще имаме възможности за развитие .
Аватар
Dr.Gregory House
чест потребител
чест потребител
Мнения: 266
Регистриран на: Нед Апр 03, 2011 7:48 pm
Местоположение: Пловдив

Мнение от Dr.Gregory House »

:shock: за България ли говорим ? :shock:

Колега,според Вас някой еня ли го е за здравето на детските зъби ????
Държавата не отпуска жизнено важни медикаменти за онкоболните,не отпуска пари за болниците за консумативи елементарни, изобщо не е чувало нашето мило министерство за децата с редки заболявания,които могат да бъдат спасени в белите страни ако имат средствата .... Вие за зъбите говорите... ШОКИРАН СЪМ от вашите очаквания :shock:
EVERYBODY LIES...
poumpy

Мнение от poumpy »

....
Последно промяна от poumpy на Нед Сеп 22, 2013 11:05 pm, променено общо 1 път.
Аватар
клещомицин5561
редовен потребител
редовен потребител
Мнения: 463
Регистриран на: Чет Юли 20, 2006 11:40 pm

Мнение от клещомицин5561 »

Случайно погледнах датата на първото съобщение на dover и с учудване разбрах, че е писано преди повече от две години. И през тези две години ни вопъл, ни стон по темата.

Все пак бих искал да припомня на колегите (в това число и на poumpy), че нашата задача е освен да лекуваме болните хора - за което сме се и клели - в същото това време да ги предпазваме от най-различни заболявания. Мисля, че на това му казваха "профилактика". Вярно, имаме финансов интерес от повече развалени зъби, но задачата ни е и да учим хората какво да правят, така че зъбите да останат в устите им цял живот. Или това ще го правим само за нашите деца, а пък останалите - кучета ги яли!

Колко от нас вкарват в главите на пациентите как трябва да си мият зъбите? И защо зъбите трябва да са чисти. Колко от нас(за poumpy не става дума) изискват от пациентите си да идват минимум един до два пъти годишно на профилактичен преглед? При който преглед зъболекарят може да види нещо, което пациентът въобще не забелязва и с много малко напън това да бъде излекувано, без да се чака времето, когато започнат болките и едва тогава да се иде на доктор. Колко от нас говорят с бъдещите родители на тема флуорна профилактика. Или никой от нас "не го еня за здравето на детските зъби". Все пак живеем в 21-ви век, а не в Средновековието...

Вярно е, че всичко това трябва да бъде регулирано от горе, но ние сме тези, които трябва да напъват и да казват на седящите "горе" какво е необходимо и това да стане (за ужас на poumpy).

Дано не съм "шокирал" Dr.Gregory House!
poumpy

Мнение от poumpy »

....
Последно промяна от poumpy на Нед Сеп 22, 2013 11:04 pm, променено общо 1 път.
Аватар
клещомицин5561
редовен потребител
редовен потребител
Мнения: 463
Регистриран на: Чет Юли 20, 2006 11:40 pm

Мнение от клещомицин5561 »

И poumpy е този, който каза:

"От къде на къде някой ще ме задължава какво да правя ???? Що за безумие ???? И каква е ползата от преглед, ако не последва съответното лечение. Или днес ще направим прегледа задължителен, след няколко години ще добавим и задължителни ресторации, след няколко години и задължителни екстракции, местопазители, ортодонтия, ектракция на мъдреците и т.н. и т.н.......Къде е границата и кой решава ?
Хайде ако може аз да решавам за себе си и децата си, а държавата да се грижи за други неща, не за мен. Колкото по-малко се грижи държавата за мен, толкова ще съм й по-благодарен......."

"Пумпи е този, който си е вадил хляба като хигиенист в продължение на 3 години, " - явно трите години не са помогнали много в това отношение....
poumpy

Мнение от poumpy »

....
Последно промяна от poumpy на Нед Сеп 22, 2013 11:04 pm, променено общо 1 път.
Аватар
клещомицин5561
редовен потребител
редовен потребител
Мнения: 463
Регистриран на: Чет Юли 20, 2006 11:40 pm

Мнение от клещомицин5561 »

Явно продължителното пребиваване на poumpy в United States е повлияло на българския му език - никъде в моето писание не намерих израза "задължителни прегледи".. но това е друга тема.

poumpy, не се безпокойте, четем и двамата (а и всички останали) един и същи текст, но всеки го интерпретира според разбиранията си. Моите разбирания ги споделих вече и няма какво повече да добавя. А това, че много от нас се концентрират единствено в "зъба и неговата дупка" (както многократно казваше един наш стар професор) и нищо друго не ги интересува - това едруг въпрос. Едно е какво сме "чували" в университета, друго е как го прилагаме на практика. И ако не искаме "държавата да се грижи за други неща, не за мен." - ми тогава да отидем на един безлюден остров, където ще си живеем на спокойствие. За съжаление нашата професия не е от тези, които ни дават възможността да спим спокойно...
dover
потребител
потребител
Мнения: 73
Регистриран на: Чет Яну 15, 2009 3:14 pm
Местоположение: Пловдив

код 101 задължителен за деца . Като гражданска застраховка

Мнение от dover »

Благодарности на Клещомицин за вниманието към предложената тема и хронологичната точност на предложението за код 101 т е преди 2 години . Някой да иска да работи по програмата за национална програма за профилактика и лечение на зъбния кариес при децата до 18 години . Разбира се че искам да работя по тази програма . Питам се ако един обикновен български зъболекар иска да работи по тази програма би ли могъл да работи или трябва да има разрешение от координацииния съвет .
д-р Табаков
чест потребител
чест потребител
Мнения: 217
Регистриран на: Пон Яну 23, 2006 10:18 pm

Мнение от д-р Табаков »

Разрешение едва ли трябва от координационния съвет. По-скоро е като целуване на пръстена на The Godfather и евентуалното ви приемане в Коза Ностра.
Публикувай отговор