Има ли смисъл?

Секция за колегите, които работят в UK
Аватар
Dr.McHill
чест потребител
чест потребител
Мнения: 242
Регистриран на: Сря Ное 05, 2008 1:37 pm
Местоположение: БГ

Има ли смисъл?

Мнение от Dr.McHill »

Здравейте колеги,

отварям тема с такова заглавие защото оставам с впечатление за следното относно работата във Великобритания и бих искал мненията ви по следните точки(това не е проучване за никакъв вестник :D ,а опит за систематизиране,който да бъде в помощ на колегите взимащи решение да заминават,ако все още има такива):

1.Колегите работят много,ужасно много(20 - 30 пациенти на ден).
2.Пари не се пестят а стигат за "сносен "живот.
3.Колегите работещи и живеещи там са доволни защото им харесва модела на живот в UK ,а не защото са станали много по-богати отколкото са
били в BG.
4.Няма върнали се в родната страна със спестени 50-100 000 Евро и отворили си готина клиника .
5.Колегите не са доволни от качеството на работата който се налага да предлагат.
6.Колегите нямат шансове за професионално развитие в UK.
7.Спорно е дали Съпругите/зите на колегите които са решили да предприемат тази крачка са доволни от новият статус - имат ли по-хубаво жилище,позволяват ли си по-добър стандарт на живот отколкото в БГ.

И така колеги,моля коментирайте по-горните точки,ако обичате,ще бъде от полза за всички да си изясним нещата.
Аватар
Dr.McHill
чест потребител
чест потребител
Мнения: 242
Регистриран на: Сря Ное 05, 2008 1:37 pm
Местоположение: БГ

Мнение от Dr.McHill »

И така моето лично впечатление по точките е ;

1.Няма спор,че колегите работещи с NHS работят като на конвейр - това го споделят всички.От тези 20-30 човека на ден не всички са за манипулация ,половината са за преглед,но все пак това е ужасно много работа и единственото което би могло да оправдае такова пилеене на лични сили е ако в края на месеца, след всички разходи на сметката ви има едни 3-5 000 евро които отделят настрана.

2.Оставам с впечатлението,че след като се вземат данъците,платят се разходите,зареди се гориво в колата и се напълни хладилника излишни пари не остават.Защото повечето колеги работили по арабските страни са "спестили" пари,накупиха си апартаменти и направиха бизнеси в България,а колегите от UK не се връщат.

3.Има вероятност просто да не искат защото са станали страхотни британци и им харесва много начина на живот там,спокойно им,английският език им е по-приятен от българският и т.н и не желаят да се връщат.Тези хора може би не ламтят да имат пари а са заминали заради различният стандарт на живот.И ако е така,моля споделете, защото ако някои искат да заминат за да изкарат пари за някакъв проект в Бг(примерно клиника,къща,бизнес) трябва да знаят какви са изгледите за успех на начинанието.
И въпрос към "британците":
Вие заминахте там за да изкарате пари или за да живеете там?

4.Факт ли е или се бъркам нещо?Аз поне не знам да има колеги върнали се в БГ и да са вложили пари в родната икономика......не го правят защото не искат или защото просто не са изкарали?Един колега от Белгия сподели,че е спестил за 3 години около 5 000 Е което...хм няма да стигне за купуване на юнит дори. :lol:

5.От коментарите стигам до извода,че работата която извършват не им доставя професионално удоволствие - няма модерна ендодонтия с машинни Ni- Ti пили ,не правят чисти керамики,не ползват Cerec, нямат опция да правят готини хирургии.Тогава хората които искат д асе развиват професионално там ли им е мястото?И ако загърбят професионалното си развитие и удоволствие от работата си заради Печалба............ще я изкарат ли или ще бъдат разочаровани по две линии? :roll:

6.Могат ли примерно да специализират хирургия...не знам д аима такъв.Защо?няма ентусиасти или системата не го позволява?

7.О,по тази точка направо не знам...никой не споделя дали половинката му е доволна наистина от промяната.А това е много важно защото в крайна сметка правиме всичко за да подобрим статуса на своето семейство.....
Аватар
Dr.McHill
чест потребител
чест потребител
Мнения: 242
Регистриран на: Сря Ное 05, 2008 1:37 pm
Местоположение: БГ

Мнение от Dr.McHill »

:D Я,виж ти...никой не спори.А както знаем - мълчанието е знак на съгласие!Явно така си стоят нещата .........
Аватар
altod
потребител
потребител
Мнения: 63
Регистриран на: Нед Фев 05, 2006 12:19 pm
Местоположение: Бургас

Мнение от altod »

Според мен всеки, взел решение да замине, си претегля плюсовете и минусите и си решава дали има смисъл. Например, ако си току-що завършил, защо да не заминеш. Ако искаш да живееш постоянно в UK, отново - защо не. Ако искаш да спечелиш пари и да заделиш нещо - пак става. Всеки има различна мотивация и цели. Нещата са много индивидуални.
Д-р Александър Тодоров, СФ-Пловдив - 2002
`Понякога, ако болният иска да оздравее, и науката е безсилна...` Авицена
dimitrov
почетен член
почетен член
Мнения: 624
Регистриран на: Сря Ное 23, 2005 5:02 pm
Местоположение: UK

Мнение от dimitrov »

За пари не ми се говори толкова,но е факт-няма да се забогатее .
За специализацията-много възможности има тук,включително и дистанционно.
MSc in Restorative and Aesthetic Dentistry
University of Manchester
Публикувай отговор