Разделно събиране
-
- потребител
Разделно събиране
Колеги, изисква ли се и от нас разделно събиране на хартия, стъкло, пластмаса и т.н. ?!
Re: Разделно събиране
Не. Само разделяне на опасен (биологичен) отпадък от битов.Dr.Dobreva написа:Колеги, изисква ли се и от нас разделно събиране на хартия, стъкло, пластмаса и т.н. ?!
- клещомицин5561
- редовен потребител
-
- потребител
Не знам нормалните семейства дали ги разделят, ама аз питам във връзка с новия закон. И понеже: "търговски обект е място, помещение или съоръжение, в което се извършват продажби на стоки или услуги, излиза,че и ние трябва да събираме битовите отпадъци разделно, биолотичните си ги знаем
Предполагам сте наясно за какво става дума, но ето:
" Законът за управление на отпадъците (ЗУО), обнародван в ДВ, бр. 53 от 13. 07. 2012 г., въведе изискване за разделно събиране на отпадъците, което влиза в сила от 01. 01. 2013 г.
Съгласно чл. 33, ал. 4 от ЗУО ползвателите на търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради в населените места по чл. 33, ал. 1 от ЗУО са длъжни:
да събират разделно отпадъците по чл. 33, ал. 2 от ЗУО и
да ги предават на:
лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от ЗУО и/или
организация по оползотворяване,
т.е. да сключат до 01. 01. 2013 г. договор с посочените по-горе лица.
Отпадъците, които са посочени в ал. 2 на чл. 33 от ЗУО, са следните:
хартия и картон,
стъкло,
пластмаса и
метали."

" Законът за управление на отпадъците (ЗУО), обнародван в ДВ, бр. 53 от 13. 07. 2012 г., въведе изискване за разделно събиране на отпадъците, което влиза в сила от 01. 01. 2013 г.
Съгласно чл. 33, ал. 4 от ЗУО ползвателите на търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради в населените места по чл. 33, ал. 1 от ЗУО са длъжни:
да ги предават на:
лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от ЗУО и/или
хартия и картон,
стъкло,
пластмаса и
метали."
- Dr.Gregory House
- чест потребител
Преди години нямах автоклав и ползвах този на близката болница (чрез договор за автоклавиране). Винаги са ме шокирали преливащите им контейнери пълни с кървави бинтове, марли, спринцовки, системи, уринаторни торби, плюс всякакви неща изрязани по операционните...Dr.Gregory House написа:Абе излишни пари ли имате бе колеги та търсите под вола теле или просто се чудите каква идея да дадете на ония за кво да ни глобяват още ?

- Д-р Къртев
- редовен потребител
Dr.Dobreva написа:
да ги предават на:
хартия и картон,
стъкло,
пластмаса и
метали."
Леле мале.Забравили са отделни кофи за хранителните и кенефените отпадъци с оторизирани за тях фирми.
Или нарочно са ги забравили, защото това е основание да остане данък смет, който иначе би трябвало да отпадне след като общината не събира тоя боклук.
На нас защо не ни намалиха данъка като почти всичко е биологично замърсено? Щото така е по-лесно и законодателната и чиновническата наглост са безкрайни.
И сега едни хора клепат на парцали и викат "сбъркахме","не забелязвахме","трябваше да.....".
Защото Стефан Цанев правилно каза веднъж, че през прозореца на мерцедеса светът изглежда различно.Ама няма кой да го чуе.
Склерозата ще ни направи нови хора!
- клещомицин5561
- редовен потребител
Интересно е, че като отидем някъде по на Запад веднага ни прави впечатление колко е чисто, колко е подредено, колко е по-чист въздуха и какво ли не още. Ама как се е получило това някакси не ни интересува. Та дали ще имаме една кофа (или чувал) за боклука или три - ни вярвам да ни се опразни много касата. Е, вярно, ще трябва да се внимава кое къде отива, но - виждаме как е на Запад, нали?
- Д-р Къртев
- редовен потребител
Е да, но там клошарите изкарват ли всяка нощ съдържанието на контейнера отвън? Крадат ли контейнерите щото са жълтички, зеленички и имат други по-прекрасни приложения изобретени от българският гений? Палят ли ги с неугасената жар от печките през зимата?клещомицин написа:Интересно е, че като отидем някъде по на Запад веднага ни прави впечатление колко е чисто, колко е подредено, колко е по-чист въздуха и какво ли не още. Ама как се е получило това някакси не ни интересува. Та дали ще имаме една кофа (или чувал) за боклука или три - ни вярвам да ни се опразни много касата. Е, вярно, ще трябва да се внимава кое къде отива, но - виждаме как е на Запад, нали?
Не, защото има ред от много години и хората го уважават. Уважават себе си, околните ,чистотата,подреденоста ,чистия си въздух и какво ли не още както казвате по горе.
Не на последно място и ги е страх, че ако не играят по правилата ще им се стъжни.Защото има ред.
И за какво да имам при мен три отделни кофи ако на улицата има три чисти контейнера в които да се хвърлят разделно неопасните отпадъци?Или ако айде, имам три кофи защо да не ги сипвам в уличните контейнери, а трябва да сключвам договор с нови събирачи на смет?
Защото мен могат да ме задължат да развъждам кофи, но не могат да накарат местната власт да наложи разделно събиране. А не може да наложиш разделно събиране на човек, който оцелява ден за ден и пет пари не дава за друго.
Огледайте се, улиците са пълни с такива.

Склерозата ще ни направи нови хора!
А може би вместо да се оплакваме и обвиняваме другите и как няма кой да ни оправи, можем да изискаме от някого да ни осигури нужните контейнери. Антверпен е голям град и въпреки това моя брат не само събира отделно, но и лично кара част от събраното на депо, защото не се извозва от нито една фирма. Веднъж в месеца, събота се натоварва с личната си кола и чувалите в багажника и до депото. И не съм го чул един път за последните 15 години да се оплаква.
"На село", където аз работя се рециклира също и няма фирма, което да извозва или да ни задължава да го правим. Правим го защото офис мениджърката го предложи-идея, което подкрепих с две ръце. И когато чувала се напълни, тя го взима с личната си кола и хоп, на депото.
И не е нужно да развъждаме кофи. Стига една в офиса, където да влиза всичко за рециклиране. Отнема 10 минути същото да се раздели един път седмично на съставните си отпадъци и в контейнерите по предназначение.
"Когато човек иска да направи нещо намира начин, когато не иска - оправдание"
"На село", където аз работя се рециклира също и няма фирма, което да извозва или да ни задължава да го правим. Правим го защото офис мениджърката го предложи-идея, което подкрепих с две ръце. И когато чувала се напълни, тя го взима с личната си кола и хоп, на депото.
И не е нужно да развъждаме кофи. Стига една в офиса, където да влиза всичко за рециклиране. Отнема 10 минути същото да се раздели един път седмично на съставните си отпадъци и в контейнерите по предназначение.
"Когато човек иска да направи нещо намира начин, когато не иска - оправдание"
- клещомицин5561
- редовен потребител
Д-р Къртев, черни овце има навсякъде по света. Въпросът е какво е съотношението между черните и белите. И тук веднага виждам разликата между нашенеца и западняка. На западняка като му се каже нещо да направи, той го прави без гък да каже и толкова. На нашенеца като ме се каже да направи нещо, първото е той да започне да философствува - ама не може ли така, не може ли онака, ама това ще струва пари, ама комшията не го прави и т.н. и т.н.
Мен лично темата ме вълнува, защото усещам, че боклукът става един голям проблем за човечеството, особено в днешно време с тези гадни опаковки, най-вече на много от храните. И понеже никой - хайде, да кажем по-голямата част от населението - не го прави, нещата няма да тръгнат...
Мен лично темата ме вълнува, защото усещам, че боклукът става един голям проблем за човечеството, особено в днешно време с тези гадни опаковки, най-вече на много от храните. И понеже никой - хайде, да кажем по-голямата част от населението - не го прави, нещата няма да тръгнат...
- Dr.Gregory House
- чест потребител
Забелязваме колеги,че допускате една огромна грешка-западняка както го наричате не прави каквото и да било доброволно а по задължение.и това задължение идва от факта,че ако не го направи или само си помисли да не го направи глобата е може би 3 месечната му заплата!!!!!! Всички хора са еднакви-няма ли контрол има свободия!!! Нашенеца както пак вие го наричате философства поради 2 причини- знае че всичко тука се прави заради рушвети и подкупи и заради чиновническите заплатки и второ- щото му е пределно ясно че в тая държава на никой не му пука за околната среда !!!! Просто и елементарно ! Та нали ако не са тези закончета и поправки и фирмички сумати чиновник ще остане без работа? Та нали ако не се въвеждат всевъзможно изисквания на моменти чисто налудничеви / закон за статистиката се сещам веднага / няма да има от къде да се лапка и прибира?
Поздрави
Поздрави
EVERYBODY LIES...
Интерестно ? Западняка се плаши от глобата и слушка, нашенеца не се плаши от подкува и си прави каквото си иска.
Преди години един колега се появява на работа супер щастлив и усмихнат със следното изказване " колко е хубаво, че има корпция в България" На моя учуден поглед ми се обяснява как му трябвал някакъв документ от данъчното за новия му кабинет и понеже му трябвал за вчера и не може да чака 14 дни, какъвто в законния срок, той си бутнал и го получил веднага.
Аз го гледам и не мога да повярвам на ушите си. До тогава не бях плащал никъде нищо и ми се виждаше безумие. Казах му, той ми се изсмя в лицето и живота продължи до лятото, когато същия индивид се явява на работа супер крив. Питам го аз какво е станало и той: "нали помниш онзи документ за кабинета. Днес ми се обади същата служителка от данъчното, че отива на море другата седмица и хотела й струвал 400 кинта и аз трябвало да й го платя" Ха, викам му аз, коко било хубаво в България д аима корупция.......
Случката е съвсем истинска, колкото и да не ми е приятно. Подкупа има ВИНАГИ две страни: една неизрядна по някаква причини и една, която се възползва от ситуацията. Какво ли би станало ако една от тези две страни откаже да участва ? Мечти, а ?
Преди години един колега се появява на работа супер щастлив и усмихнат със следното изказване " колко е хубаво, че има корпция в България" На моя учуден поглед ми се обяснява как му трябвал някакъв документ от данъчното за новия му кабинет и понеже му трябвал за вчера и не може да чака 14 дни, какъвто в законния срок, той си бутнал и го получил веднага.
Аз го гледам и не мога да повярвам на ушите си. До тогава не бях плащал никъде нищо и ми се виждаше безумие. Казах му, той ми се изсмя в лицето и живота продължи до лятото, когато същия индивид се явява на работа супер крив. Питам го аз какво е станало и той: "нали помниш онзи документ за кабинета. Днес ми се обади същата служителка от данъчното, че отива на море другата седмица и хотела й струвал 400 кинта и аз трябвало да й го платя" Ха, викам му аз, коко било хубаво в България д аима корупция.......
Случката е съвсем истинска, колкото и да не ми е приятно. Подкупа има ВИНАГИ две страни: една неизрядна по някаква причини и една, която се възползва от ситуацията. Какво ли би станало ако една от тези две страни откаже да участва ? Мечти, а ?
- Dr.Gregory House
- чест потребител
По скоро колега мечти са да я няма корупцията в България. Дано доживея да видя как някой предлага подкуп и няма кой да му го вземе!!! Тука е страната на неограничените възможности и дори и да има някой съвестен гражданин /честен и почтен/ той бива погазен,омерзен и потъпкан по брутален начин за това му поведение- та нали разваля дисциплината!!!
Не си мислете,че и на мен ми е приятна цялата история-но какво мога да направя- живота ми е твърде кратък а простотията и малоумниците тук са твърде много !
Поздрави
Не си мислете,че и на мен ми е приятна цялата история-но какво мога да направя- живота ми е твърде кратък а простотията и малоумниците тук са твърде много !
Поздрави
EVERYBODY LIES...
- клещомицин5561
- редовен потребител
- Dr.Gregory House
- чест потребител
- Dr.Gregory House
- чест потребител